Hobi pretvorio u biznis

Jalapeno su blage, ali kušajte Nage Viper

Foto: Boris Ščitar/Večernji list
Goran Vrabec
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
Goran Vrabec
03.04.2015.
u 17:30
Ljute umake i paprike mladog poljoprivrednika zasad u Hrvatskoj kupuju restorani i mali dućani, a u Sloveniji i Interspar i Mercator
Pogledaj originalni članak

Uopće ne vjerujem da mladi iz Hrvatske imaju perspektivu samo u inozemstvu. Uz dobre, pametne i inovativne projekte može se uspjeti i kod kuće – uvjeren je 31-godišnji Goran Vrabec iz Igrišća, za kojega danas u Hrvatskoj zna svaka bolja pizzerija ili delikatesna prodavaonica, koja pazi i na kupce zahtjevnijeg ukusa, a u Sloveniji i Interspar, Mercator i E. Leclerc.

Nekadašnji FER-ovac nije sanjao budućnost u poljoprivredi, od koje posljednjih 15-ak godina žive njegovi roditelji. No hobi uzgoja ljutih papričica i ljubav prema ljutom vrlo brzo su se pokazali kao unosan ekobiznis pa nije bilo druge nego da Goran registrira OPG i karijeru nastavi kao mladi ekopoljoprivrednik, kakvi se danas u Hrvatskoj traže povećalom.

Recepti s interneta

– Čili papričice sam u početku uzgajao samo amaterski i eksperimentirao s novim, egzotičnimn sortama. Sve to vodilo je i do ljutih umaka koji su se svima sviđali i za koje sam recepte skidao s interneta, usavršavao ih i dodavao ponešto svoje, i tako je krenulo. Preklani sam zasijao 15-ak sorti papričica i napravio oko 1000 bočica umaka, a kako su između listopada i Božića planule, biznis se širio, pa ove godine planiram proizvodnju već 30 do 50 tisuća komada ljutih umaka u bočicama prosječne veličine od 100 mililitara do drugih prerađevina poput ajvara, kiselih te sušenih i mljevenih papričica – priča Vrabec, kojega su početna ulaganja stajala oko 300 tisuća kuna – oko 200 tisuća u preradi te 100 tisuća kuna u proizvodnji na hektar plastenika. No kako je još “mala riba” za velike supermarkete i distributere, veliki dio proizvodnje danas prodaje putem internetske stranice Volim ljuto.com.

Posvećena ljutomanima, internetska stranica zamišljena je i kao blogerska sa zanimljivostima iz “ljutog” svijeta, receptima te savjetima o uzgoju papričica, a tko želi preko nje može nabaviti i sadnice, prave “desetke” među kraljicama ljutine – poput Caroline i Nage Viper ili Trinidad Scorpiona, kakvih kilogram stoji između 200 i 300 kuna. Među 50-ak vrsta nađe se tu i Devil’s Tonguea, Infinityja 7, Jamaican Hot Chocolatea, Hot Portugala, Habanera te jalapeno papričice za koje Goran tvrdi kako su na svjetskoj ljestvici ljutine zapravo najblaže čili papričice.

Novac iz fondova EU

– Ljuće paprike – objašnjava on – imaju tanju kožu. No zahtjevne su za uzgoj, pogotovo ekološki, kad je naglasak na preveniranju potencijalnih bolesti, i ne smiju se previše zalijevati jer se na korijen lako navuku bolesti. Naravno, svih 50 vrsta ne ide u umake nego njih 10-ak, među kojima je Goran najvjerniji velikom i mesnatom Hot Portugalu s kojim je “ljuta” priča i započela. Svaki novi proizvod i ukusi potencijalnih kupaca testiraju se na sajmovima koji su nezaobilazni u takvom biznisu kojemu je cilj mlađa hrvatska populacija koja voli kušati nove proizvode i okuse. Ništa se ne baca. Nakon što završi berba, između sredine srpnja i sredine studenog, preradi se sve što se može iskoristiti i oplemeni i začinskim biljem te rajčicama koje Vrabec također uzgaja. A s rastom prodaje polako raste i broj zaposlenih, za jednog u ovoj godini. No kad bi svaki OPG u Hrvatskoj, barem onaj koji prima potpore resornog ministarstva, zaposlio po jednog radnika, do kraja godine bi ih se zaposlilo 95.000.

– Naravno da u budućnosti želimo raditi i s velikim trgovcima u Hrvatskoj i regiji jer smo s našom ponudom jedinstveni i nemamo puno konkurencije. No, s poslovičnim hrvatskim neplaćanjem sada smo radije orijentirani na restorane i manje dućane s kojima ne možemo puno izgubiti – kaže Vrabec, koji će se ove godine prijaviti i za novac iz fondova EU, oko 200 tisuća kuna za 600-tinjak kvadrata grijanih i običnih plastenika.

>>I najjači muškarci zaplakali su od ljutih paprika Gorana Vrabeca

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.