EUROSTAT

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim godišnjim rastom ind. proizvodnje u listopadu

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Slavonski Brod: Radnici postavljaju veliko montažno klizalište na Korzu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Radnici postavljaju skele na Gornjogradsku gimnaziju
14.12.2020.
u 12:51
Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najsnažnije je porasla proizvodnja u Belgiji, za 6,9 posto. Slijede Njemačka i Slovenija, za 3,4 odnosno 3,1 posto.
Pogledaj originalni članak

Industrijska proizvodnja u EU-u i eurozoni u listopadu je na godišnjoj razini pala, no Hrvatska je istaknuta među zemljama s najvećim rastom proizvodnje na godišnjoj razini u EU-u, izvijestio je u ponedjeljak europski statistički ured Eurostat.

U 27-članoj Europskoj uniji industrijska proizvodnja u listopadu je na godišnjoj razini pala 3,1 posto, nakon revidiranog 5,5-postotnog pada u mjesecu ranije. U eurozoni je pala 3,8 posto, nakon revidiranog pada od 6,3 posto u rujnu. Najviše je u oba područja pala proizvodnja kapitalnih dobara, za 7,1 posto u EU-u te za 8,2 posto u euro-zoni.

Najbolji je pak rezultat i u EU i u eurozoni bilježio sektor proizvodnje trajnih potrošačkih dobara, za 2,3 odnosno 0,3 posto.

Hrvatska korak iz Belgije i Poljske

Daleko najveći pad proizvodnje bilježila je u listopadu Irska, za 15,5 posto. Slijedi Danska s padom od 9,2 posto te Francuska s padom od 4,3 posto. Najveći rast proizvodnje na godišnjoj razini u listopadu je imala Belgija, s 5,4 posto. Slijedi Poljska s 3,4 posto.

Među zemljama s najvećim godišnjim porastom proizvodnje u listopadu  izdvojena je i Hrvatska u kojoj je proizvodnja porasla 2,8 posto. U rujnu je pak pala za 1,1 posto.

Na mjesečnoj razini povratak rastu

U EU sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je za 1,9 posto u listopadu u usporedbi s rujnom kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima porasla 0,3 posto. U eurozoni je proizvodnja u listopadu rasla 2,1 posto u odnosu na rujan kada je prema revidiranim podacima porasla 0,1 posto.

Najviše je na oba područja na mjesečnoj razini porasla proizvodnja kapitalnih dobara, za 2,6 posto u EU-u te za 2,6 posto u eurozoni. S druge strane, u EU je najveći pad imala proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 0,4 posto, dok je u eurozoni bila nepromijenjena.

Najveći porast u Belgiji

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najsnažnije je porasla proizvodnja u Belgiji, za 6,9 posto. Slijede Njemačka i Slovenija, za 3,4 odnosno 3,1 posto. U Hrvatskoj je prilagođena industrijska proizvodnja na mjesečnoj razini u listopadu porasla 2,9 posto, pokazuju podaci Eurostata. U rujnu je proizvodnja u Hrvatskoj rasla 1,7 posto.

Najveći pad proizvodnje imala je Danska, od 5,8 posto. Slijedi Grčka s padom od tri posto te Litva s 1,7-postotnim padom.

VIDEO: Josip Aladrović: Rad je obustavljen za 85.000 radnika, svi će oni dobiti potpore

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
13:48 14.12.2020.

Danas se pod industrijom smatra sve što nas okružuje npr. blogeri, e-sport, muzika, turizam, film, banke, sport itd. Uskoro će političari politiku smatrati industrijom kad pronađu adekvatni naziv za proizvod.