Gospodarenje pričuva

HNB zaradio dvije milijarde kuna, ali u proračun ne ide ni lipa

Foto: 'Goran Jakus/24sata'
HNB zaradio dvije milijarde kuna, ali u proračun ne ide ni lipa
15.07.2011.
u 20:00
Dobit je, kažu, posljedica tečajnih razlika, a Vlada je spočitnula HNB-u što su mu prihodi od kamata pali 345 milijuna kuna.
Pogledaj originalni članak

Bez obzira na dvije milijarde kuna dobiti iz 2010., proračun ove godine neće dobiti ni lipe iz HNB-a. Ta je dobit, kažu u HNB-u, posljedica tečajnih razlika te će završiti u državnim pričuvama.

Lani je, na primjer, proračun dobio 318 milijuna na četiri puta manju dobit, ali je ona proizlazila iz zarade na kamatama, a ne na tečajnim razlikama. Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice prihvatila godišnje izvješće HNB-a, ali je upozorila na to da su kamatni prihodi HNB-a pali 345 milijuna kuna, odnosno 60 posto.

– Podaci su takvi kakvi jesu, a oni su rezultanta već poznatih načela u upravljanju međunarodnim pričuvama: ponajprije se vodi računa o njihovoj sigurnosti i likvidnosti, a tek uz te pretpostavke i o što boljem prinosu. To je vrijedilo i u prošloj i u pretprošloj godini, ali su uvjeti ulaganja i međuvalutni odnosi na svjetskom financijskom tržištu lani bili nepovoljniji, pa se to odrazilo i na rezultat – odgovorili su u HNB-u.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

DU
Deleted user
20:13 15.07.2011.

ne bi ni ja uplaćivao u proračun da mogu to ikako izbjeć. pa iz tog proračuna HDZ grabi kako god stigne... manje u proračunu-manje za HDZ : )

SO
Somelier
21:50 15.07.2011.

To je to o čemu ja stalno govorim. Živi se od kursnih razlika. Tek je pola godine. Sad tek dolazi prava sezona a onda Božični i Novogodišnji p\'raznici. Tu će se namlatiti još grdni milijuni. Treba uvesti Euro pa će mo imati još više turista i veču potrošnju. Ovako se moram pitati tko raspolaže tim novcem od kursnih razlika.

MA
marinkomarinko
14:58 18.07.2011.

čije su to pare g. rohatinski?