Foto: Igor Kralj/PIXSELL Godišnja inflacija u EU u lipnju nepromijenjena na 2 posto

Godišnja inflacija u EU u lipnju nepromijenjena na 2 posto

19. 07. 2018. u 07:11 1
Daleko najvišu stopu godišnje inflacije u lipnju je imala Rumunjska, od 4,7 posto

Potrošačke cijene na razini Europske unije u ovogodišnjem su lipnju na godišnjoj razini rasle istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, dok je u eurozoni inflacija blago ubrzala, pokazalo je izvješće Eurostata.

ISTRAŽIVANJA I INOVACIJE Ministrica Divjak u Beču: Hrvatska je pokazala da i male zemlje mogu postići velike uspjehe

Na razini 28-članog EU-a rast potrošačkih cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u lipnju je iznosio dva posto, kao i u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće europskog ureda za statistiku, objavljeno u srijedu.

U usporedbi sa svibnjem inflacija je na godišnjoj razini ubrzala u 22 zemlje članice EU-a, uključujući Hrvatsku. U Irskoj i Francuskoj cijene su rasle istim tempom na godišnjoj razini kao i u prethodnom mjesecu, dok je u Njemačkoj, Litvi i Nizozemskoj njihov rast usporio.

hrvatska gospodarska komora Potrošnja uoči i na dan utakmica od 10 do 15 posto veća

Nedostupni Eurostatu bili su samo podaci za Veliku Britaniju, pokazalo je izvješće.

Daleko najvišu stopu godišnje inflacije u lipnju je imala Rumunjska, od 4,7 posto. Slijede Estonija i Mađarska, s 3,9 posto, odnosno 3,2 posto višim cijenama u odnosu na godinu ranije.

U Hrvatskoj je u ovogodišnjem lipnju rast potrošačkih cijena mjeren HICP-om na godišnjoj razini ubrzao na 2,2 posto, s 1,8 posto u prethodnom mjesecu.

ZBOG TRGOVINSKE NAPETOSTI EK snizio procjenu rasta EU-a i eurozone u 2018.

Najslabiji rast potrošačkih cijena zabilježen je u Irskoj, od 0,7 posto, te u Grčkoj i Danskoj, od jedan odnosno 1,1 posto.

U eurozoni je rast cijena u lipnju blago ubrzao na godišnjoj razini, na dva posto, čime je Eurostat potvrdio prvu procjenu objavljenu krajem lipnja. U svibnju je godišnja inflacija iznosila 1,9 posto.

Time je godišnja stopa inflacije premašila razinu koju ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB), od "nešto ispod dva posto".

Vladimir Lončarević Lijepo je što se možemo ponositi uspjesima svojih državljana – učinimo da se ponosimo i državom

Najveću podršku jačanju inflacije u zemljama koje koriste zajedničku europsku valutu pružio je rast cijena energenata, usluga i proizvoda u kategoriji hrane, alkoholnih pića i duhana. Zanemariv doprinos zabilježen je u kategoriji industrijskih proizvoda izuzev energije.

>> Pogledajte video najboljih trenutaka dočeka Vatrenih

UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti
pogledajte na vecernji.hr
  • 07:41 19. srpnja 2018.

    Ekonomski rast rasobom donosi inflaciju

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".