SAD

Fond za pomoć problematičnih američkih banaka

Foto: AFP
Fond za pomoć problematičnih američkih banaka
18.04.2010.
u 15:38
Plan je američkog predsjednika da financijske tvrtke uplaćuju novac u fond iz kojeg bi se ispomagale problematične banke, umjesto da se za to koriste sredstva poreznih obveznika
Pogledaj originalni članak

Predsjednik SAD-a Barack Obama želi stvaranje regulative koja će prisiliti financijske tvrtke da uplaćuju novac u fond iz kojeg bi se ispomagale problematične banke, umjesto da se za to koriste sredstva poreznih obveznika. Obama je izjavio da će staviti veto na bilo koji prijedlog zakona o reformi financijskog sustava koji neće dovoljno snažno kontrolirati složene financijske transakcije takozvanih derivativnih vrijednosnica, za koje njihovi kritičari tvrde da su igrale veliku ulogu u razbuktavanju globalne financijske krize, prenosi Poslovni dnevnik.

Na sastanku u Bijeloj kući u petak, Obama je rekao da bilijuni dolara takvih vrijednosnica trenutno kolaju uokolo kroz financijski sustav. 

Američki zakonodavci razmatraju po prvi put uvođenje regulativa putem kojih bi se uvela kontrola nad derivativnim vrijednosnicama. Vodeći republikanac u Senatu, oporbeni čelnik Mitch McConnell, izjavio je jučer da posjeduje potpise 40 drugih republikanskih senatora koji se protive predloženom zakonu i zahtijevaju daljnje pregovore.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.