Udruga Mladi restorateri Europe:

Fine dining restorani će se najdulje oporavljati, Vladine mjere nisu dovoljne

Foto: LA7 PIAZZAPULITA/REUTERS/PIXSELL
Italija: Pacijenti na intezivnoij njezi u kritičnom stanju zbog koronavirusa
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u Francuskoj
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split u vrijeme koronavirusa
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split u vrijeme koronavirusa
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
Foto: Borna Filić/PIXSELL
konobar
31.03.2020.
u 06:53
Iz udruge u kojoj su i četiri restorana s Michelinovom zvjezdicom poručuju da su ugroženi i dugogodišnji napori da se Hrvatska prepozna kao gastro destinacija ako se ne donesu "odlučne i odgovarajuće mjere"
Pogledaj originalni članak

Inicijativi Glas poduzetnika pridružila se i udruga Mladi restorateri Europe (JRE), koja okuplja 14 renomirranih domaćih restorana među kojima i četiri s Michelinovom zvjezdicom.  

- Konsolidacija i solidarnost poduzetnika u ovom je času nužna. Vladine mjere ne nude rješenja za očuvanje radnih mjesta i održanje gospodarskog ciklusa poduzetnicima koji čine 90 posto hrvatskog gospodarstva. Iako svaki poduzetnički sektor ima svoje specifičnosti, pa tako I segment ugostiteljstva kakvim se mi bavimo,  mjere iskazane u Glasu poduzetnika artikuliraju temeljne potrebe svih nas u realnom sektoru, napose u srednjim, malim i mikro poduzećima kojima i sami pripadamo, skupa s našim zaposlenicima - poručuje Marina Gaši, predsjednica JRE Hrvatska.  

Video: Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa i sudjelovanje građana je od iznimne važnosti

U priopćenju se kaže da je poslovanje ugostiteljstva koje se opredijelilo za tzv. fine dining vitalno ugroženo i da je  za preživljavanje sektora, u uvjetima kada nema prihoda, nužan kvalitetan model zadržavanja radnika te ekonomizacije poslovanja. Fine dining pripada poduzetništvu koje će se najdulje oporavljati, a u ovom trenutku mogu propasti i dugogodišnji napori da se Hrvatska prepozna kao gastro destinacija ako se ne donesu "odlučne i odgovarajuće mjere". Pri tom, napominje se u priopćenju, ponajveći je rizik ove krize gubitak znanja i vještina ako se zaposlenike ne uspije zadržati na radnim mjestima. 

"Budući da je nemoguće predvidjeti koliko će ova kriza trajati, a jedino izvjesno je da će svijet  koji smo poznavali izmijeniti svoj oblik, podržavamo inicijativu formiranja kriznog stožera i donošenja stvarnih, efikasnih mjera od strane Vlade RH, te zajedno s drugim dionicima, udrugama i poduzetnicima  očekujemo da Vlada poduzme korake koji će praktično pomoći dugoročnoj održivosti cijeloga gospodarstva", poručuju iz udruge Mladi restorateri Hrvatske. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
07:30 31.03.2020.

U prijevodu, to su restorani gdje je rižoto 200 kn! E pa neka ih malo ogrebe kad gramzivosti kraja nema...