NOVI ZAKON?

EU u ratu protiv supermarketa: 'Kasne s plaćanjima, ugovori su loši...'

Foto: Filip Brala/PIXSELL
10.02.2012., Zadar - U svim zadarskim supermarketima zbog nadolazecih hladnih dana potrosnja je veca nego uobicajena. Najosnovnije namirnice kao sto su krumpir, kvasac, mlijeko i meso vec nestaju s polica.
Foto: DPA/PIXSELL
Staff member Kristian Divic organises the vegetable sales stands in a branch store of supermarket food discounter Lidl in Stuttgart, Germany, 3 March 2015. Photo: Marijan Murat/dpa/DPA/PIXSELL
11.10.2017.
u 20:34
Hogan je najavio nacrt zakona kojim će poljoprivrednici biti zaštićeni i konačno 'dobiti svoj dio kolača'
Pogledaj originalni članak

Poljoprivrednici zemalja EU već godinama se opetovano žale kako nemaju nikakvih šansi kada su povoljni ugovori u pitanju, dok god se nameću s trgovinskim gigantima - supermarketima.

Tvrde kako se radi o nepravednom poslovanju i traže od Europske Unije da se donese zakoni kojim će se stati na kraj takvim praksama. 

Ono što poljoprivrednici navode kao najveći problem su neredovita plaćanja i često kašnjenje s isplatama od strane velikih trgovinskih lanaca.

Bruxelles je dosad uspješno izbjegavao ovaj problem, no u petak je Phil Hogan, europski komesar za poljoprivredu u svom govoru žestoko napao supermarkete.

- Supermarketi uživaju 'super moć' zbog dvostrukog efekta povećanja globalizacije i visokog nivoa koncentracije u Europi. To im omogućava neproporcionalnu moć nad primarnim proizvođačima. Neravnoteža moći dovodi naposljetku da poljoprivrednicima kasni plaćanje, da imaju strah od komercijalne prijevare i drugo...

Hogan je najavio nacrt zakona kojim će poljoprivrednici biti zaštićeni i konačno 'dobiti svoj dio kolača'.

Njegov prijedlog, piše Politico, očekuje se početkom sljedeće godine i uključivat će nova pravila čiji je cilj transparentnost na tržištu i povećanje moći poljoprivrednih zadruga kako bi se poljoprivrednici susretali s manje problema kao što je kašnjenje isplata, loše ugovoreni poslovi i ograničena moć cjenkanja.

Međutim, lanci supermarketa među kojima je i Lidl, tvrde kako su nepravedno na meti jer ne kupuju robu direktno od poljoprivrednika već preko posredničkih kompanija, na koje svaljuju sav problem.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

KK
Kika- Kuja- Štrumfeta
22:02 11.10.2017.

To se tak i onak ne tice HR. jer nema poljoprivredu.

Avatar Kolo-Tg
Kolo-Tg
21:21 11.10.2017.

Vidi vraga pa Konzum nije izuzetak.

DU
Deleted user
21:51 11.10.2017.

bo te trgovinski lanac