Hanfa odobrila rad

Država uložila 23 milijuna kuna u novo mirovinsko društvo u vlasništvu HZMO-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Država uložila 23 milijuna kuna u novo mirovinsko društvo u vlasništvu HZMO-a
16.07.2020.
u 17:21
HMOD će isplaćivati mirovine na temelju štednje iz obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je država uložila 23,1 milijun kuna temeljnog kapitala u Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo koje će isplaćivati mirovine na temelju štednje iz obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, a u 100-postotnom je vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Danas mu je rad odobrilo Upravno vijeće Hanfe, a u istom rješenju licencirane su i članice uprave Renata Gecan Milek i Blaženka Križanac na petogodišnji mandat.

HZMO očekuje postupni rast aktive već ove godine te dobit u narednim godinama, s obzirom da računa na značajniji porast broja osiguranika iz drugog mirovinskog stupa koji će steći uvjete za isplatu mirovina.

Novo mirovinsko osiguravajuće društvo važna je promjena u mirovinskom sustavu jer u Hrvatskoj nakon 17 godina prelazimo s trenutačnog okvira isplate putem jedinog društva na više njih. Time se osiguranicima koji su štedjeli u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima nudi mogućnost odabira s kojim će društvom potpisati ugovor o mirovini i koje će društvo za njih u ponudi, modelu i visini naknada biti optimalno i povoljnije – komentirali su u Hanfi te dodali da konkurentnost među mirovinskim osiguravajućim društvima bolje raspodjeljuje rizik što osigurava dugoročnu stabilnost mirovinskog sustava koji raste na temelju individualne kapitalizirane štednje.

Smatraju i da će rasti interes za osnivanjem novih društava u budućnosti, a trend ilustriraju podaci poslovanja dosad jedinog mirovinskog osiguravajućeg društva: nakraju ožujka 2020. ukupna aktiva Mirovinskog osiguravajućeg društva (MOD-a) porasla je za 61,5 posto, a dobit za 181,75 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, najviše zbog rasta prihoda s osnove doznaka mirovinskih društava uslijed povećanja korisnika i ugovora obveznog mirovinskog osiguranja za 46 posto. Pritom je 86 posto ukupne imovine za pokriće tehničkih pričuva postojećeg MOD-a uloženo u državne obveznice. U strukturi mirovina putem MOD-a najviše se dosada isplaćuju pojedinačne doživotne starosne mirovine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.