Foto: Patrik Macek/PIXSELL Država može od lokalnih vlasti naučiti kako doći do novca iz EU

Država može od lokalnih vlasti naučiti kako doći do novca iz EU

02. 07. 2018. u 06:10 6
Čudno je da listu svih hrvatskih EU projekata dosad nije napravila neka državna ustanova

Hrvatska ima problema u iskorištavanju novca iz fondova EU. To je kod nas vječna tema otkako smo ušli u Europsku uniju. Razlozi tome su višesturki, od manjka ideja preko podkapacitiranosti kadrova koji se razumiju u tu tematiku do kompliciranih procedura koje je potrebno proći kako bi se dobio EU novac.

Obljetnica ulaska 5 godina u EU: Evo koliko je koristi Hrvatska dosad imala

No da nije sve tako crno što se tiče odnosa Hrvatske i fondova EU pokazuju podaci koje je prikupila Udruga gradova o hrvatskim ugovorenim EU projektima u posljednjih osam godina. Kad se svi ti projekti i euri zbroje, u Hrvatskoj je ugovoreno njih 5000 ukupno vrijednih 4,1 milijardu eura. Pri tome najzadovoljniji mogu biti lokalna i regionalna samuporava te neka velika državna poduzeća. Naime, lokalni sektor ugovorio je 1467 projekata, a regionalni 395, ukupne vrijednosti gotovo 1,4 milijarde eura.

Pri tome su na listi 10 institucija ili tvrtki koje su ugovorile najviše projekata, njih devet jedinice lokalne i regionalne samouprave ili tvrtke u njihovu vlasništvu – primjerice gradovi Rijeka i Zagreb, Osječko-baranjska i Brodsko-posavska županija, komunalne i gradsko-stambene tvrtke iz Labina, Pakraca... A na lokalnoj razini najčešće se novcem EU sufinancira energetska obnova zgrada.

PROMO Nitko od onih koji su povukli novce iz Europe nije do sada požalio

Državni sektor ugovorio je 421 projekt, vrijedan 2,3 milijarde eura. A u to spadaju i veliki infrastrukturni projekti poput Pelješkog mosta, obnova i gradnja pruga te zračnih luka. Tako da je i prometni sektor dobro iskoristio prvih pet godina članstva Hrvatske u EU. Udruga gradova je prva u Hrvatskoj prikupila podatke o svim hrvatskim EU projektima i čudno je kako to dosad nije napravila neka od državnih institucija. A to pokazuje da je lokalni i regionalni sektor puno efikasniji i puno više vodi računa o tome na koji način će financirati svoje projekte.

Državne institucije tako imaju puno toga naučiti od gradova, općina i županija u privlačenju EU novca jer, prema podacima Udruge gradova, njima to puno bolje ide.

Konferencija o EU fondovima Poduzetnici vladi: smanjite naknade na cijenu rada! Želimo platiti ljude više!

Stiže novac Ministrica Divjak: Iz EU fondova stiže još 600 milijuna kuna za znanost

ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti
pogledajte na vecernji.hr
  • 06:25 2. srpnja 2018.

    Odljev novca iz hrvatske je stravican..npr. za izraelske letece kante treba platiti 2 i pol milijaede kuna...

  • 06:21 2. srpnja 2018.

    hrvatska ima puno vecih problema ..a to je odljev novca iz hrvatske...i to u milijardama kuna...egzodus hrvata na zapad... ...vuse uplatimo nego povucemo sredstava... ....ministrica zalac i cuvena maleticka pune su prica ali potpuno praznih....itd

  • 07:19 2. srpnja 2018.

    da moze nauciti od lokalnih vlasti ,a sto u ministaratvima radi onaj silni strucni kadar zaposlen bas radi povlacenja novca iz eu znaci ni oni ne rade nista bas kao niti sto ministrica nije napravila nista?

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".