KAKVI SU KUPCI DANAŠNJICE

Domaćim markama skloniji 'njegovatelji' i 'survivori'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Dućan
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
13.09.2016., Velika Gorica - Zdenka Dodig u svom OPG-u u mjestu Gradici na podrucju Velike Gorice proizvodi ekoloski uzgojeno voce i povrce te organsku hranu. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Proizvodi
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Proizvodi
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Proizvodi
21.10.2016.
u 06:30
Milenijci trgovačke marke kupuju u Lidlu, Kauflandu i Sparu, hedonisti u Billi i Plodinama, dok 77 posto kupaca tvrdi da im je dom najvažniji
Pogledaj originalni članak

“Njegovatelji” (kupci usmjereni na dom i prijatelje) i “survivori” (također) imaju pojačan afinitet prema trgovačkim markama i domaćim brendovima i natprosječno kupuju u Konzumu, “hedonisti” inozemne brendove koje za njih obično kupuju drugi u Billi i Plodinama, “milenijci” trgovačke i inozemne marke u Lidlu, Kauflandu i Sparu..., samo je dio istraživanja GfK o sedam vrsta “shoppera” ili kupaca današnjice, koje je predstavljeno u sklopu 2. FMCG summita časopisa InStore u zagrebačkom Hypo centru.

Iako se trgovci sve više orijentiraju na milenijce, na tržištu robe široke potrošnje oni čine samo 17% potrošača, a stariji od 35 i 44%, kazao je Mladen Kožić iz GfK. Hedoniste prati i trend iskustva, koje je već za 46% globalne populacije važnije od posjedovanja, 43% ih želi vidjeti, taknuti proizvod prije kupnje, a 31% stalno traži nešto novo, što je najbolji orijentir za trgovce. Nažalost, unatoč godišnjem realnom rastu potrošnje od 5,1% u maloprodaji u kolovozu, ona još nije na razini pretkrizne 2008., čulo se jučer. 

>> Meso i domaći proizvodi odsad se mogu prodavati i na kućnom pragu

>> Potrošačima su najbolji ABC sir, Lino lada...

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.