U zadnji tren

Božićnica za radnike javnih tvrtki dobitaša

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Božićnica za radnike javnih tvrtki dobitaša
19.12.2013.
u 08:00
To su tvrtke koje ispunjavaju sve uvjete koje im je Vlada postavila, a predsjednici uprava nekih od tih tvrtki čude se zašto je odluka donesena tek sredinom prosinca, kada se božićnica već trebala i isplatiti.
Pogledaj originalni članak

Preko noći promijenila se politika štednje u javnim tvrtkama i zabrana božićnica i drugih oblika nagrađivanja zaposlenika tih tvrtki. Nekoliko predsjednika uprava javnih poduzeća nemalo se iznenadilo kad su od Vlade dobili preporuku da isplate božićnice, jer su ih lani u ovo vrijeme zbog iste odluke praktički razapinjali i odlučno zabranjivali svaku pomisao na isplatu te godišnje nagrade. Ništa nije sporno, kaže jedan od potpredsjednika Vlade, već je riječ o tek nekoliko tvrtki koje su izoliran slučaj u priči o štednji.

Božićnicu, pojašnjava, imaju pravo isplatiti tvrtke koje potpuno posluju na tržištu, čije poslovanje i zaduženja nisu garantirani državnim jamstvima, koje ne primaju državne potpore, a posluju s čistom dobiti u tekućoj godini. I zaista, među 25 tvrtki koje su navedene u popisu javnih kompanija od posebnog značaja i čija su financijska izvješća podastrta očima javnosti, tek je nekoliko njih koje bi po tim kriterijima imale pravo isplatiti božićnice. To su Croatia osiguranje, koja provodi zadnju godinu pod državnim jaslama, Hrvatska poštanska banka, čija je privatizacija propala, ali koja je i ove i prošle godine poslovala u plusu, a na popisu bi se mogli naći i ACI, Fina, Hrvatska lutrija, Narodne novine, Odašiljači i veze, Plovput i Janaf.

To su tvrtke koje ispunjavaju sve uvjete koje im je Vlada postavila, a predsjednici uprava nekih od tih tvrtki čude se zašto je odluka donesena tek sredinom prosinca, kada se božićnica već trebala i isplatiti. Tako je u zadnji tren ispravljena nelogična primjena čvrstog stava “uravnilovke”, ali i priznato da je lani dijelu zaposlenih nanesena nepravda.

>> Linić osudio isplatu božićnica u Hrvatskim šumama

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OS
osica
11:57 19.12.2013.

ako je itko na tržištu - Fina definitivno jest, radi sve u šestaest,a konkurencije ni u priči.

Avatar black_cat
black_cat
11:07 19.12.2013.

ma moš mislit