Trgovina

Banke još nisu dale molbu, prodaja Mercatora samo hipotetska

Foto: Pixsell
Banke još nisu dale molbu, prodaja Mercatora samo hipotetska
26.02.2010.
u 14:12
Banke još nisu proslijedile baš nikakvu molbu da se ikome od neobvezujućih ponuđača omogući dubinski pregled poslovanja, tvrdi Žiga Debeljak, predsjednik uprave Mercator grupe.
Pogledaj originalni članak

Želimo stabilne i financijski moćne vlasnike koji će poduprijeti daljnje samostalno djelovanje i razvoj Mercator grupe kao vodećeg trgovca u regiji, prema zacrtanim strateškim planovima - kazao je Žiga Debeljak, predsjednik uprave grupacije na današnjoj godišnjoj konferenciji za novinare u Ljubljani.

Debeljak nije želio komentirati znači li taj stav da su u Mercatoru neskloni eventualnom strateškom povezivanju s Agrokorom, kao ni moguće scenarije što bi se time dogodilo. Prema njemu je prodaja konzorcija banaka, koje prodaju 21 posto svoga udjela u trgovačkom lancu Mercator, zasad ionako samo hipotetska. Banke, tvrdi, još nisu proslijedile baš nikakvu molbu da se ikome od neobvezujućih ponuđača omogući dubinski pregled poslovanja.

- Ako dobijemo zahtjev vlasnika dionica, proučit ćemo ga i postupiti u skladu sa zakonskim mogućnostima štiteći interese društva Mercator - objašnjava, ističući kako uprava Mercatora nije uključena u prodaju, ne traži potencijalne kupce niti je angažirala bilo kakvo savjetodavno poduzeće u vezi s prodajom. Due dilligence u tvrtki započeo je potkraj prošle godine, ali samo za vlastite potrebe, tvrdi Debeljak.

Čelnik Mercatora kaže kako je tvrtki u cilju daljnji rast, i ne samo organski. Generalno su zainteresirani za sve trgovačke formate, što je potvrdila i akvizicija Getroa, koja je dovršena u veljači i Mercatoru na hrvatskom tržištu osigurala položaj drugog po veličini trgovačkog lanca s tržišnim udjelom između 8 i 9 posto. Strateškim povezivanjem Mercator je dobio u dugoročni najam 16 trgovačkih objekata tipa cash&carry, zadržani su brendovi Getroa i svi zaposlenici, a nakon što se obavi analiza poslovanja do kraja prvog kvartala 2010., znat će se što i kako dalje.

- Lanjska poslovna godina bila je iznimno zahtjevna. Obilježili su je negativan gospodarski rast, kreditni grč i ostale posljedice globalne financijske krize. Postignuta razina gospodarske aktivnosti bila je na svim tržištima niža od očekivanog, što se znatno odrazilo i na sniženje opsega i promjene strukture potražnje potrošača. Makroekonomski položaj brojnih država regije bio je i ostaje težak, a značajan rizik predstavlja i nedostatak discipline plaćanja, kao posljedica smanjenog opsega kreditiranja poduzeća i pučanstva - rečeno je na konferenciji.

Debeljak kaže kako će i u 2010. situacija biti složena. Ne očekuje ozdravljenje ni na jednom od sedam tržišta na kojima Mercator posluje. No uvjeren je da će se novčani tokovi Mercatora povećavati, kao i broj zaposlenih, dok će investicije u ovoj godini biti nešto manje, oko 120 milijuna eura.

Činjenicu da je lani Mercator učvrstio vodeću poziciju na slovenskom i srbijanskom tržištu te drugu poziciju u Hrvatskoj, Debeljak opravdava time što su već u 2008. zacrtali protukrizne mjere, od prilagođavanja ponude potrošačima do ograničavanja investicija kako se ne bi povećala razina zaduženosti, a počeli su se baviti i kreditnim rizicima i bonitetima svojih poslovnih partnera.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
14:58 26.02.2010.

Kad je Ćurković nekako uspio na početku devedestih od ostalih kolega radnika kupiti dionice SOUR-a Plodine u Zadru, kupio je zapravo jedan dućan u Zadru i jedan u Rijeci. Nekako je uspio ta dva objekta staviti pod hipoteku, uzeo kredit i tim kreditom napravio veliki market u Rijeci. Onda je na taj market stavio hipoteku i dobivenim novcem izgradio slijedeći objekt. I tako 44 puta. Domino sistem. Kad je upao u probleme, otiđe do prijatelja vlasnika Mercatora i za cash mu proda 50% dionica Plodina. Uzme cash i u - Kinu. Za godinu dana s kineskom robom (koja se kupuju za kunu, prodaje za 20 kn) zaradi dovoljno da otkupi vlasništvo natrag. Još godinu-dvije kredita na objekte i naš Ćurković će sve to utopiti Konzumu, ili komu sličnomu, staviti 30 milijuna eura u škašelu i reći ciao ragazzi. Tako se to radi. Ista je priča i s Mercatorom, i s ostalim lancima.

BO
bomba
09:42 27.02.2010.

Ova godina inekako do 8-9 mjeseca, ali poslije bolje da nerazmišljam, bit će što bude. Ako bude smak svijeta odoh ja u Njemačku. he-he