Foto: Hauke-Christian Dittrich/DPA/PIXSELL Američkim poslodavcima nebitni diploma i iskustvo

Američkim poslodavcima nebitni diploma i iskustvo

02. 08. 2018. u 14:10 1
Otvorilo se 213.000 radnih mjesta pa je stopa nezaposlenosti u SAD-u porasla za 4% u lipnju, nakon što se 18 godina bila 3,8%

Svi koji traže posao a nemaju kvalifikacije, sada imaju bolje šanse – bar u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje sve više kompanija prestaje razmatrati biografije.

Sjednica Vlade Plenković: Otkad smo preuzeli dužnost, prosječna plaća je veća za 710 kuna

Poslodavci koji hitno traže radnike počeli su isprobavati nove metode, a koje podrazumijevaju i to da budućem zaposlenom nisu potrebne diplome ili iskustvo. Stopa nezaposlenosti u SAD porasla je za 4% u lipnju, nakon što se 18 godina kotirala na 3,8%. Taj mali porast se dogodio nakon što se otvorilo 213.000 poslova, što je premašilo očekivanja analitičara od 195.000 radnih mjesta.

Na povećanje stope, objašnjava Wall Street Journal, utjecao je broj ljudi koji traže posao koji je porastao je na 601.000. To je navelo poslodavce da povećaju plaće godinu za godinom za 2,7% kako bi popunili radna mjesta. Rast plaća je skroman, ocjenjuje Wall Street Journal, jer bilo je očekivano 2,8%. Za situacije nakon financijske krize 2008. kad su dobro obrazovani radnici s iskustvom dobivali otkaze, poslodavci više nisu izbirljivi i ne postavljaju uvjete za dobivanje posla.

Traži se radnik 'Morali smo uzeti ljude izvan Hrvatske, dvoje iz Makedonije i pomoćnu kuharicu iz Srbije'

Kandidati danas imaju toliko mnogo opcija. Ako kompanija traži diplomu, dva kruga razgovora i test određenih vještina, kandidati koji to ne posjeduju mogu otići niže niz ulicu do drugog poslodavca koji će im tog dana dati ponudu – pojašnjavaju iz Adecco grupe.

Prijave na popularne poslove koji su tražili diplomu opale su s 32 posto 2017. na 30 posto u prvoj polovini 2018, dok su pozicije koje traže tri ili više godina iskustva pale za 23 posto, s 29 posto iz 2012. Oni s diplomom srednje škole sada imaju šanse da postanu menadžeri u banci, dok Intel i GitHub unajmljuju samouke programere.

Konferencija Hrvatska kakvu trebamo, 5 godina u EU

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

CCC Shoes&Bags
Ima li što slađe od dječjih cipela? Još kad se usklade s roditeljima...
pogledajte na vecernji.hr
  • 10:21 6. kolovoza 2018.

    Pa samouki programeri mogu i sada daleko dogurati, ako su kvalitetni. Ako nisi dobar, đaba ti i diploma i iskustvo. Ostaje ti jedino državna služba. Ovo je samo stepenica dalje gdje izgleda ne traže nikakav 'porfolio'. Nije to niti loše, ...

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".