U čemu se voze ministri

Većina članova vlade u Audijevim limuzinama, ministrica kulture u malom Renaultu na struju

Foto: marko lukunic/pixsell
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
23.03.2023.
u 21:54
Premijer Plenković se vozi u Audiju A8 L 50 TDI, potredsjednici Vlade u Audijima A6, ministri u Audijima, VW Passatima, Škodama Superb i Mercedesu C-klase
Pogledaj originalni članak

Vozni park naših ministara uvijek je zanimljiv, a prije ovotjedne sjednice Vlade ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu, naš je fotoreporter zabilježio u kojim su automobilima ministri u Vladi Andreja Plenkovića stigli na posao. Premijer Plenković vozi se u luksuznoj limuzini Audi A8 L 50 TDI Quattro, produženoj verziji Audijeve perjanice. Kako se pisalo krajem prošle godine, država je za potrebe prijevoza najviših državnih dužnosnika kupila četiri Audija A8. Dva su završila u Vladi, jedan za potrebe premijera, a drugi za potpredsjednika Vlade i ministra unutarnji poslova Davora Božinovića.

Nisu kupljeni novi, već malo rabljeni automobili, te nisu blindirani. Stoga je prema neslužbenim informacijama cijena pojedinačnog vozila bila oko 115.000 eura.Cijena novog Audija A8 L 50 TDI Quattro jest 176.374,89 eura.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović su, kao štićene osobe prvog reda prema procjeni SOA-e nakon napada na Banske dvore 2020. godine, za prijevoz koristili blindirane automobile Mercedes S-klase Guard. Država je sredinom 2018. za dva takva automobila izdvojila 13 milijuna kuna (1,726 milijuna eura), koji su bili namijenjeni prijevozu stranih državnika u posjetu Hrvatskoj.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Ministrica turizma Nikolina Brnjac u Škodi

I Plenkovićevi drugi ministri vole Audije.  Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved vozi se u Audiju A6, baš kao i novi potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić. Audi A6 na korištenju ima i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, kao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar financija Davor Filipović i ministar obrane Mario Banožić. Automobili su različitih godišta, s obzirom na to da su nabavljani prema potrebama Vlade ili pojedinih ministarstava u određenom razdoblju. Cijena novog početnog modela Audija A6 je 63.000 eura.

U Volkswagen Passatu se vozi ministar zdravstva Vili Beroš i ministar rada Marin Pilepić. Cijena novog Passata, koji se nedavno prestao proizvoditi, jest oko 40.000 eura.  Škodama Superb su već dulje vremena vjerne ministrice turizma i sporta Nikolina Brnjac i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Cijena nove Škode Superb jest također oko 40.000 eura. Jedni ministar u Mercedesu jest Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja. Koristi Mercedes Mercedes C 220d, koje je početkom ove godine nabavilo njegovo ministarstvo. Cijena takvog novog automobila jest 52.000 eura.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u električnom Renaultu Zoe

A među crnim ministarskim limuzinama na dizelski pogon izdvajao se mali bijeli električni Renault Zoe s kojim je na sjednicu stigla ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Početna cijena modela Zoe je bila krajem prošle godine 38.000 eura, a proteklih se godina na natječajima Fonda za zaštitu okoliša za kupnju automobila na struju moglo dobiti 70.000 kuna (9.300 eura).

VIDEO Poznati detalji povrata poreza, oko 153.000 mladih dobiva puni iznos: 'Isplate kreću u svibnju'

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

MA
master58
00:13 24.03.2023.

Vise nego sramota, oni gule drzavu to jest narod i trose na sebe dok dio gradjana 3 godine zivi u kontejnerima ili nekakvim supama .Sve ih treba potjerati .

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
22:36 23.03.2023.

Država sa malo stanovnika i puno uglednika. Valja to platiti. Sve veći vozni park a sve manja porezna baza.

DR
drogerasM
00:49 24.03.2023.

Baja u produzenoj A8-ici, bice mu je obicna premala