KRAĐA VOZILA

Svaki dan 'nestanu' tri vozila, svaki treći auto ima znak Volkswagena

Foto: ilustracija
Svaki dan 'nestanu' tri vozila, svaki treći auto ima znak Volkswagena
23.02.2014.
u 09:10
U 2013. godini otuđeno je 21% manje automobila
Pogledaj originalni članak

Prema statistikama policije u Hrvatskoj se manje kradu automobili. U prosjeku su lani u Hrvatskoj svakoga dana ukradena 2,9 vozila, što je 21 posto manje nego godinu ranije. Ukupno je prijavljeno 1035 otuđenja, od čega je razriješeno 366 krađa, dok je naknadno otkriveno još 339 vozila.

Najviše je ukradenih već tradicionalno na zagrebačkom području, gdje je lani nestalo 395 vozila odnosno 38 posto. Ali, Policijska uprava zagrebačka bilježi i najveći pad jer je u 2012. na njenom području ukradeno 603 vozila odnosno 34,5% više u odnosu na 2013..

Najsigurniji u Požegi

Najmirniji mogu biti vlasnici automobila u Virovitičko-podravskoj županiji (3 otuđenja), Požeško-slavonskoj (4), Krapinsko-zagorskoj (5) i Koprivničko-križevačkoj županiji gdje je zabilježeno sedam otuđenja.

Lopovi i dalje najviše vole Volkswagen. Od 498 ukradenih putničkih automobila 155 ih je s VW znakom, odnosno 31 posto. Dakle, gotovo svaki treći ukradeni auto. Kod kradljivaca su tradicionalno popularni i talijanski automobili (Fiat, Lancia i Alfa Romeo) sa 84 ukradena, Francuzi (Renault, Peugeot i Citroen) s 52, Opel sa 36 te Ford s 19 ukradenih. Od luksuznih marki najviše su ukrali Audija (20), Mercedesa (15) i BMW-a (13).

Automobili su često i meta provalnika. Lani je prijavljeno 708 provalnih krađa u automobile. Kada taj broj pribrojimo otuđenjima, dolazimo do podatka da svaki dan u Hrvatskoj bude ukradeno i provaljeno u pet automobila.

Osiguranje ili zaštita

Što možemo učiniti kako bismo smanjili rizik od krađe? Garaža je jedan oblik sigurnosti, ali ne možemo si je svi priuštiti. Drugi je osiguranje vozila. Od mehaničkih sustava nude se blokada mjenjača, šipka na upravljaču, kao i nešto skuplji sustavi kao što su blokada upravljača ili ugradnja GPS uređaja pomoću kojeg se u svakom trenutku zna lokacija vozila.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar bosanac1951
bosanac1951
09:48 23.02.2014.

Lopovi učinkovito rade posao. Mom susjedu su prije nekog vremena ispred stana po noći ukrali KIA-u terenca. Jest da je imao 12 godina ali tutač u voznom stanju. Ni traga ni glasa.....

GA
garfild58
20:47 23.02.2014.

Tražite u bosni tamo je sabirni centar

BO
Bombarder
12:31 28.02.2014.

Uvest u zakon da smijem pucat po lopovu, ili organizirat potjeru, naći ga i objesiti na obližnje drvo baš kao što se to radilo sa konjkradicama nekad. To je jedino rješenje jer iz iskustva bližnjih znam da policija tu nije od ama baš nikakve koristi ali niti najmanje, osim toga su i indiferentni i nezainteresirani...