Kriptovalute

Rudarenje Bitcoina troši puno električne energije. Evo kad bi svijet mogao ostati bez struje

Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: DPA/PIXELL
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/Pixsell
06.08.2018.
u 19:26
Vrijednost Boicoina rasla je u neslućene visine i vrtoglavo padala. Evo koliko je električne energije trebalo za rudarenje jednog Bitcoina po zemljama svijeta
Pogledaj originalni članak

Da bi se izrudario jedan jedini Bitcoin potrebno je potrošiti veliku količinu električne energije. Rudarenje Bitcoina sada troši više električne energije od 173 zemalje svijeta, što bi značilo da je Bitcoinova rudarska djelatnost 47. najveći potrošač na zemlji, nešto manji od Kuvajta, ali veći od Grčke.

Rudarenje izazvalo enorman rast globalne potrošnje električne energije koji se koristi za rudarenje ove kriptovalute. Ukupna količina energije potrošena na iskapanje Bitcoina iznosi nevjerojatnih 53,28 TWh, što je čak 83 posto više od potrošnje energije izmjerene u studenom 2017. godine!

Unatoč povećanju električne energije potrebne za kupanje Bitcoina i dramatičnom padu cijena, rudarstvo ostaje iznimno profitabilno u nekim zemljama s jeftinom električnom energijom.

Istraživanja je pokazalo je Kuvajt je najjeftiniji zemlja na svijetu za rudarenje Bitcoinima, dok bi Salomonovi Otoci bili najskuplji.

Pet najjeftinijih zemalja za rudarenje Bitcoina su Kuvajt (1415 američkih dolara), Venezuela (1630), Mijanmar (3087), Bahrein (3628) i Kina (3645 američkih dolara).

Bitcoine je najskuplje iskapati na Solomonskim Otocima (80.189 američkih dolara), u Bjelorusiji (71.698 dolara), Južnoj Koreji (53.173 dolara), Vanuatuu (51.458 dolara) i na Djevičanskim otocima (43.225 dolara).

Hrvatska je cijenom negdje u sredini svjetske ljestvice, gdje rudarenje Bitcoina stoji 12.616,45 dolara. Otprilike isti iznos vrijedi platiti i u kanadskoj pokrajini Ontario i u Rumunjskoj.

U susjednoj Bosni i Hercegovini  rudarenje bitcoina stoji 9061,48 američkih dolara, u Srbiji 7004,45, a u Sloveniji 16.973,13 dolara.

Kad bi se kojim slučajem nastavio ovakav rast proizvodnje, rudarenje  Bitcoina potrošilo bi svu svjetsku električnu energiju do veljače 2020. godine.

Globalni prihodi od rudarenja kriptovalute početkom 2018. bili su procijenjeni na  na 7,2 milijarde američkih dolara, dok su troškovi rudarenja iznosili oko 1,5 milijardi USD.

Amerikanci su izračunali da rudarenje bitcoina troši više električne energije nego 12 saveznih država zajedno: Aljaska, Havaji, Idaho, Maine, Montana, New Hampshire, Novi Meksiko, Sjeverna Dakota, Rhode Island, Južna Dakota, Vermont i Wyoming.

Broj Britanaca koji bi mogli biti pogonjeni bitcoin miningom: 6,1 milijuna, što je više od populacije Birminghama, Leedsa, Sheffielda, Manchestera, Bradforda, Liverpoola, Bristola, Croydona, Coventryja, Leicestera i Nottinghama zajedno.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

DU
Deleted user
20:31 06.08.2018.

Ha to je ipak puno lakše nego je bilo rudarenje(mrkog ugljena) moga oca. Da bi preživio morao je iskopati za 8 sati 20 vagona ugljena (cca više od 20 tona). Rudario je tako cijeli radni vijek u državi u kojoj je "vladala" radnička klasa. Za to vrijeme ona birokracija koja nije bila "vladajuća" klasa mazila je na Brijunima talijanske glumice. Da bi ta "vladajuća radnička klasa" uspjela osigurati toj nevladajućoj klasi kakav takav život moj otac je bio ohrabrivan da bude najbolji radnik te je za ljubav nevladajučih izrudario golim rukama samo sa krampom, bez potrošnje struje (uz malo dinamita) i napravio rekord prebacivši normu za 100%. Vladajuča klasa uspjela se izboriti, kod nevladajuče klase(koja je samo "pro forme" držala kasu) da dobije zasluženu mirovinu od tada 50 DM. Onda je došla nova vlast i dala mu 1700 kuna. Iz svega navedenog ipak se da zaključiti da je bolje rudariti kriptovalute, nego mrki ugljen.

IP
ispeci.pa.reci
20:10 06.08.2018.

meni se čini da ni novinar nezna kaj je napiso.

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
19:53 06.08.2018.

Na kojim ste vi drogama?!