PROBLEMI

Nestašica litija mogla bi odgoditi i Rimčev robotaxi?

Foto: Arhiva VL
Foto: Arhiva VL
Foto: Arhiva VL
Foto: Arhiva VL
26.10.2022.
u 14:02
Nestašica litija ozbiljno će ugroziti napredne projekte električnog prijevoza poput letećih, ali i cestovnih robotaksija, pred kojim su još i prepreke poput izostanka zakonodavnog okvira
Pogledaj originalni članak

Nestašica litija – nužnog, između ostalog, i za proizvodnju baterija za električna vozila - ozbiljno će usporiti, ako ne i zaustaviti napredne projekte električnog prijevoza poput letećih taksija i koncepta hyperloopa, kažu analitičari tvrtke GlobalData. Predviđaju da će novi projekti biti na začelju onih koji čekaju na litij-ionske baterije te stoga svjetlo dana neće ugledati prije 2030. Navode da će do kraja 2020-ih biti proizvedeno više od 27,5 milijuna električnih vozila na baterije (EV), od kojih će svako trebati nekoliko litij-ionskih ćelija. Očekuje se da će kapacitet proizvodnje baterijskih ćelija porasti za gotovo pet puta - na 5,8 TWh u 2030. godini – pa će trenutačni napori za povećanje proizvodnje litija biti premali čak i za najmanje ambiciozne planove za električna vozila, a kamoli za druge ideje za električni prijevoz.

- Ne samo da će velika potražnja za litij-ionom povećati cijene EV-a, već će to značiti da će nove tehnologije koje se također oslanjaju na ove baterije biti na začelju reda. Usporedba očekivane potražnje za EV-om s proizvodnim kapacitetom baterija ostavlja manjak od preko 2400 kilotona litija za baterije – kaže Emilio Campa, analitičar tima tematske inteligencije u GlobalData.

Među napredne opcije prijevoza ubraja se i robotizirani taksi, poput onog kojeg je za 2024. najavio Mate Rimac. Stavi li se i Rimčev taksi bez vozača u kontekst trenutačne situacije gdje se do 2024. očekuju problemi s isporukama i manje naprednih vozila, kako onih s konvencionalnim motorima, tako i hibrida i električara, logično se zapitati je li i ovaj projekt na čekanju. Jer, najveći su problemi nastupili zbog nestašice litija i mikročipova, a jasno je da samovozeći automobil na struju ne može ni bez baterije ni bez umjetne inteligencije. No, iz Rimac Automobila o tome (još) ne žele govoriti.

- Javit ćemo vam se kad budemo u mogućnosti podijeliti više informacija o projektu – kratko odgovaraju. 

Podsjetimo, izvorni plan predviđa da bi Zagreb već 2024. na ulicama mogao imati taksije bez vozača. Investicija u razvoj i uspostavu mreže električnih autonomnih taksija, po tom planu, obuhvaća izgradnju spremišta i punionica električnih robotaksija na livadi u blizini Studentskog doma Stjepan Radić. U taj bi se Centar mobilnosti autnomni taksiji – njih 700 u floti - nakon vožnje vraćali na punjenje baterija. Po izvornom planu, objekti su trebali biti dovršeni do kraja ove godine, infrastuktura iduće, kada bi se trebalo krenuti i s testiranjem. Za ovaj će inovativan projekt Mate Rimac, odnosno sestrinska tvrtka Rimac Automobila nazvana P3 Mobility, dobiti 198 milijuna eura potpore iz Europskog plana oporavka i otpornosti. Spomenutih 700 autonomnih taksija trebao bi proizvesti P3 Mobility, koji bi trebao stvoriti i infrastrukturu za korištenje tih vozila. I sve to lijepo zvuči, čak i sa sjenom nestašice litija iznad glave, ali na putu do autonomnih električnih taksija koji će voziti Zagrebom mi ipak vidimo još neke prepreke. Kako kažu mudri ljudi, nije sve ni u novcu… Po nama, osnovni je problem nedostatak zakonskog okvira za autonomna vozila. Ne samo da ga nema Hrvatska, nemaju ga još ni znatno naprednije europske zemlje, a nemaju ga jer još nisu riješeni problemi snalaženja autonomnih vozila u nekim nepredvidivim situacijama koje se u prometu svakodnevno događaju, a zbunjuju autonomne aute.

Primjerice, narančasti čunjevi postavljeni po bijelim linijama kao oznaka za radove na cesti. Još je veći problem pitanje programiranja robotaksija. Vozilu treba zadati smjernice po kojima će reagirati u kritičnim situacijama. Jedno od pitanja iz ovog područja na koje se još nitko nije usudio javno odgovoriti jest kako bi programirao autonomno vozilo u situaciji kad je nezgoda neizbježna: da nastavi vožnju ravno u zapaljenu cisternu, da skrene lijevo niz provaliju ili desno na nogostup pun ljudi. Na to nam pitanje ni iz Rimac Automobila nisu odgovorili, a nisu otkrili ni tko će snositi odgovornost za nesreću koju skrivi robotaksi, kao ni jesu li možda uključeni u eventualnu pripremu novog zakona koji bi uredio funkcioniranje autonomnih vozila u redovnom prometu. Trenutačni Zakon o sigurnosti prometa na cestama, naime, tek je zadnjim izmjenama predvidio postojanje “automatiziranog vozila” definirajući ga kao vozilo koje koristi hardver i softver za kontinuiranu potpunu dinamičku kontrolu vozila (potpuno automatizirano vozilo bez upravljača). Kako bi trebao izgledati suživot običnih i samovozećih automobila još nije određeno.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
00:19 01.11.2022.

Plaćeni oglas. Rimac priprema svoje vjernike, svoju pastvu, na razotkrivanje šarene laži, koju će upakirati u "neočekivanu" nestašicu litija, koja je neočekivana valjda samo našem velikom magu Rimcu. Ne shvaćam zašto to muljanje. Pa taj je projekt toliko nevjerojatno ambiciozan da valjda nitko nije očekivao njegovu realizaciju. Nisam Rimčev vjernik, no poštujem koliko je postigao, što stručnošću i strasti, što opsjenarstvom. Nema potrebe da se blamiramo i pišemo kako Rimac nije mogao znati da je litij rijedak. Bolje da okrive neki realniji uzrok, npr. sporost državne i gradske uprave. To bi im svatko povjerovao.

EP
elvis.popovic
13:48 27.10.2022.

Rimčev projekt nije napredan projekt. To je obično prodavanje magle. Sad mu fali čipova, sad litija, onda uskoro bakra... Samo mulja i prenemaže se. Oni jednostavno to ne mogu napraviti. Prema projektu, za kojeg je država dala sad već milijarde (ili to planira) trebala bi biti autonomija 5. razine. To ne postoji. Ne postoji niti 4. Veliki proizvođači, nakon debakla sa njihovim automatima koje su ranije ponosno zvali "samovozećim" automobilima, polako spuštaju razinu na 2. Rimac u najboljem slučaju može napraviti to isto. Nikako ne 4 ili 5. Osim toga, gradu bi bilo bolje da ulaže npr. u podzemnu i poboljšanje javnog prijevoza nego u tu magluštinu.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
12:11 27.10.2022.

To je zato što Srbi nisu dali kopati.