sve se promijenilo

Kupujete li novi automobil? Situacija nije ista kao prije, cijene rastu, čeka se mjesecima...

Foto: Pixabay
Kupujete li novi automobil? Situacija nije ista kao prije, cijene rastu, čeka se mjesecima...
11.07.2022.
u 09:59
Cijene rastu bar jedanput kvartalno pa je dobra opcija auto s lagera. Nema biranja boje i opreme, vidiš u salonu, platiš i voziš- to je trenutno najmudrije
Pogledaj originalni članak

U auto salonima auti se čekaju mjesecima, cijene im skaču, a plaća se ona koja je važeća na dan preuzimanja. Ne kriju distributeri skok cijena, a u riječkom salonu za razliku od lani sada nemaju popust na nova vozila. Rok isporuke je od 210 dana pa naviše.

"S obzirom na cijelu situaciju u svijetu i koliko sve poskupljuje tu odgovora nema, nekakav minimum što se očekuje je 4, 5 posto, a sve dalje samo je nebo granica“, poručuje Marin Petrić, voditelj prodaje auto centra u Rijeci za RTL.

Cijene rastu bar jedanput kvartalno pa je dobra opcija auto s lagera. Nema biranja boje i opreme, vidiš u salonu, platiš i voziš- to je trenutno najmudrije. Bez obzira o kojoj se klasi radi. Zbog nedefiniranih rokova isporuke i cijene kupci kalkuliraju.

"U najboljim godinama, mjesečno smo znali prodavati 40-ak vozila, sada se ta brojka kreće negdje između 10 i 12“, tvrdi Izabela Angerbauer, prodavačica u salonu automobila.

Auto kuća u Rijeci posljednja je prestala garantirati cijenu svojih vozila. Radili su to do polovine svibnja, a sad ozbiljne kupce savjetuju. "Ako dođe do odustajanja riskiraju znači novo čekanje“, kazao je Boris Skoblar, voditelj prodaje auto kuće u Rijeci.

Kupci tu novi auto čekaju 4 do 8 mjeseci. Problem je u tvornicama koje nemaju dijelove za kompletno sklapanje auta. Zato do zadnjeg trena proizvođači ne definiraju ni cijenu. Kupci kažu to razumiju.

"Svjesni su da nije do nas nego do globalne situacije i jasno im je da s odgađanjem neće ništa postići jer i dalje će sve samo poskupljivati", izjavio je Paolo Brusich, prodajni savjetnik za nova vozila.

Video: Mjesecima plaćala visoke račune za struju, a onda je doznala tko je kriv za to

RUŠE SE REKORDI

Pogledajte cijenu parkinga uz splitsku novogradnju: 'Prosječan čovjek ovdje više ne može kupiti stan'

Zgrada na predjelu Lučac koja se oglašava kao "luksuzna" praktički ni po čemu ne odskače od slične novogradnje u Hrvatskoj. U njoj se stanovi prodaju po 5000 eura po kvadratu, a obvezno parkirališno mjesto koje se kupuje uz stan košta 43.000 eura. Međutim, ova novogradnja nije izolirani slučaj. Cijene između 4000 i 5000 eura po kvadratu za splitsku novogradnju postale su standard. Istaknuta agentica za nekretnine tvrdi: "Split je lijep i atraktivan mediteranski grad ugodne klime, bogate kulture te jakog sveučilišta i turizma. Osim toga, drugi je grad po veličini u Hrvatskoj kojem u komercijalnom smislu ništa ne nedostaje te je on zdravstveni, prometni i poslovni centar Dalmacije. Split je mamac za mnoge mlade obitelji, ali i turiste. Potražnja za stanovima je enormna, a ponuda slabašna. To je diglo cijene u nebesa. Iza svega se kriju tri dubinska problema koja nemaju veze s inflacijom. Te probleme hitno treba riješiti jer će nam se sva mladost preseliti u Solin, Kaštela i Podstranu."

LOGIKA UKRAJINSKIH NAPADA

Napad na Krimski most se bliži, Rusi su u panici: Ne bili Ukrajincima bilo pametnije da ATACMS-e troše na istoku?

Osim strateške vojne i simboličke vrijednosti, postoji i jasna ekonomska korist slabljenja ruske vojne prisutnosti na Krimu. Činjenica da je Moskva izgubila pomorsku nadmoć u Crnom moru omogućila je Kijevu da uspostavi vlastiti brodski koridor. Nakon što je prošlog rujna samo pet teretnih brodova moglo napustiti Odesu i okolnu regiju, do ožujka je taj broj porastao na 231 — što je neosporan uspjeh za Kijev

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar links
links
07:58 12.07.2022.

kako ćete uskoro svi vi kmečati.... moliti ćete kupce da udju u salone...

Avatar horuk
horuk
10:43 11.07.2022.

U velikim zemljama EU je kupnja novih automobila pala za 10 % (Njemacka) do 25% (Italija) zato bez zurbe! Cijene ce pasti i bit ce veliki rabati na nove automobile Onaj tko si danas kupi preskupi auto taj ce se pokajati.

ST
stefj
10:26 11.07.2022.

Kupite Japanca ili Koreanca, tamo je sve normalno ko i prije. EU proizvođači su i tu donijeli krive odluke za pandemije, pa se i to plaća...