Oshkosh L-ATV

Amerikanci su napokon odabrali nasljednika Humveeja

Foto: Oshkosh
Oshkosh
Foto: Oshkosh
Oshkosh
Foto: Oshkosh
Oshkosh
Foto: Oshkosh
Oshkosh
27.08.2015.
u 18:08
Pobijedio je Light Combat Tactical All-Terrain Vehicle (L-ATV) tvrtke Oshkosh Defense
Pogledaj originalni članak

Amerikanci su napokon odabrali vojno vozilo koje će zamijeniti Humvee. Kako piše Mashable, Pentagon je nakon devet godina natječaja za pobjednika odabrao Light Combat Tactical All-Terrain Vehicle (L-ATV) tvrtke Oshkosh Defense. Ovo vozilo nadmašilo je rješenja AM Generala, tvrtke koja je osmislila Humvee, i Lockheed Martina.

Kriteriji za odabir bili su jednostavno održavanje, pouzdanost, mogućnost prijevoza bez većih poteškoća i dobre performanse na svim podlogama. Početni ugovor je težak 6,7 milijardi dolara i predviđa proizvodnju 17.000 vozila, no procjenjuje se da će ''deal'' narasti na 30 milijardi dolara i proizvodnju 54.000 vozila tijekom sljedećih desetljeća.

Novo vozilo bit će proizvedeno u verzijama za četiri i dva putnika, a u Oshkoshu tvrde da omogućuje vožnju po nepristupačnim terenima pri brzinama 70 posto većima od današnjeg "zlatnog standarda", Oshkosha M-ATV, kao i da pruža balističku zaštitu jednaku lakom tenku.

Legendarni Humvee započeo je svoj vojni rok 1985. godine, a u međuvremenu je postao popularan i izvan vojnog svijeta te je dobio ušminkane cestovne verzije. Tijekom tih godina pregazilo ga je vrijeme, a američka vojska odlučila je da je zamjena potrebna jer je Humvee slab u slučajevima napada improviziranim eksplozivnim napravama, koje su česta prijetnja u suvremenim ratovima.

>> Novo vozilo američke mornarice izgleda kao zgnječeni Humvee

>> Američko oružje budućnosti: Ovim sustavom će laser s vozila 'skidati' dronove s neba!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

PA
pan-am
19:06 27.08.2015.

Lada Niva majka,samo ugradit čip i montirati krila da može poletit ako bude potrebe za bježanjem.

BE
belimo
20:40 27.08.2015.

Ovo više nije "džip" nego oklopni kamion,malo manje glomazna verzija MRAP-a.

PU
pulizg
20:21 27.08.2015.

kolko love se trosi na naoruzanje a ljudi gladuju