Amazon Echo

Alexa je apsolutna carica glasovnih asistenata

Foto: David Parry/Press Association/PIXSELL
Alexa je apsolutna carica glasovnih asistenata
10.07.2017.
u 17:36
Prepoznavanje glasa i sve aplikacije i softveri koji su s time povezani postaju sve popularniji i korišteniji
Pogledaj originalni članak

Amazon, jedna od najvećih svjetskih kompanija posvećena online trgovini, osmislila je Alexu, glasovnu asistenticu odnosno platformu s kojom možete razgovarati ili tražiti da odradi neke zadatke za vas a koja govori pomoću uređaja Amazon Echo – bežičnog dvosmjernog bluetooth zvučnika koji se aktivira kada čuje svoje ime.

Sve vještine Alexe

Alexa je zapravo softver ili asistent koji sluša i odgovara te svaki dan ima sve više sposobnosti povezivanja s ostalim uređajima i naredbi koje razumije i na njih odgovara ili ih izvršava. Prema mišljenju mnogih, upravo glasovne platforme poput Alexe bit će novi standard, a komunikacija s raznim uređajima svakodnevna pojava. Zapravo, mnogi već i razgovaraju sa svojim mobitelima kada traže da nazove nekoga iz imenika, ili u automobilima. U engleskom govornom području potpuno je već uobičajeno da Alexa ili neki njezini konkurenti obitavaju u domovima i povezani su s kalendarima, televizorima, servisima za glazbu, kupuju, obavještavaju, upozoravaju...

Alexa, dakle, sluša glasovne naredbe i time se pomoću zvučnika može kontrolirati druge pametne uređaje u kućanstvu ili kupovati razne stvari bez potrebe klikanja i gledanja u zaslon. Uz to, postoji i nešto što se naziva Alexa Skills. Svaka ta vještina (eng., skill) najčešće se plaća u vrijednosti jednog američkog dolara i donosi nešto novo, bilo da je riječ o naručivanju hrane ili kontroliranju temperature u kućanstvu. Upravo na tom polju Alexa je pokazala primat i veliki odmak od svoje konkurencije jer je potkraj lipnja imala 15.000 skillova ili aplikacija koje su izrađene i plasirane upravo za taj softver. Jedna od najpopularnijih kategorija među vještinama za Alexu je Flash Briefings. To su glasovne aplikacije usmjerene na dijeljenje informacija i vijesti.

Vijesti putem Echa

U njih su uključeni sve više i mediji poput The Wall Street Journala, NPR-a, Washington Posta i ostalih. Flash Briefings odnose se na 20 posto svih vještina koje su ponuđene, a dio razloga što je tomu tako jest to što su relativno jednostavne za razvoj. Broj vještina je bitan za mjerenje uspješnosti na tržištu glasovnih asistenata jer time pokazuje da trenutačno drži 70 posto tržišta. Amazonova Alexa ima ih tako 15.000, Google Home 378, a Microsoftova Cortana samo 65.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.