Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samobor lani drugi najsigurniji grad u državi

Znaju se ponašati u prometu, ali krivo im je što se krade

24.09.2015., Zagreb -  Prema zadnjim istrazivanjima grad Samobor drugi je najsigurniji grad u RH. Trg kralja Tomislava.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
25.09.2015.
u 10:00

Veliku analizu podataka MUP-a proveli Ekonomski institut i časopis Zaštita

Niti jedno ubojstvo.

Takve su statistike vezane uz stanje sigurnosti u Samoboru. Drugi je to najsigurniji grad u Hrvatskoj, prema velikoj analizi podataka MUP-a za 2014. godinu, koju su proveli časopis Zaštita i Ekonomski institut u Zagrebu. Ispred njega tek je Sinj.

Kultura građana

Razbojstva su, kažu Samoborci, rijetka pojava, iako se događaju, no s obzirom na to da prometnih nesreća, neugodnosti ili nasilja gotovo nema, ona su zanemariva.

–Nikad nisam doživio niti čuo za bilo kakvu provalu ili razbojstvo, u Samoboru sam od 1983. - kaže komercijalist Ivica Papić (35). Sitni huliganizmi vrlo se brzo riješe, dodaje rođeni Samoborac Mijo Milakara (47), inače strojarski tehničar. Dentalnoj asistentici Heleni Bakoti (26), koja se iz Zagreba doselila prije godinu dana, mirno mjesto poput Samobora iznimno odgovara. Iz osiguravajuće tvrtke koja posluje na glavnom trgu neslužbeno su kazali kako povremeno bilježe razbojstava, uglavnom po vikendicama u okolici Samobora.

– Razlog dobrih rezultata kultura je građana, koji poštuju promet, znaju se ponašati u kriznim situacijama - kaže zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, ujedno načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje, koji koordinira i timove civilne zaštite Samobora.

Provale u kuće

No, čini se da su slabi u provalama. U kuću, dok su joj sinovi bili na katu, lani su upali odgajateljici Ljiljani Matejčić (55). Iako, kako dodaje, svoj rodni grad voli najviše na svijetu, danas ju je više strah nego prije. Gotovo sve kuće iznad Šmidhena bar su jednom pokradene, dodaje magistrica farmacije Renata Žakman Tomić, koja tamo živi.

– Što se tiče šetnje i opće atmosfere, nema greške - siguran smo grad. Postoje nesigurni punktevi, kao što je tržnica noću i stari autobusni kolodvor, ali oni se zaobilaze - kaže ona.

Baš jučer popodne dogodila se i još jedna oružana pljačka u trgovini za otkup zlata! Za statistiku su analizirane četiri kategorije - a upravo u imovinskim kaznenim djelima Samobor je na 10. mjestu, dok je po zlouporabi droga na 3. mjestu. Prvi je na mjestu kao najsigurniji u pogledu nasilnih kaznenih djela i žrtava u prometu. Male Samoborce tako od najranije dobi uče ponašanju na cesti. A jučer je, pod pokroviteljstvom Grada Samobora, započeo i program preventivnog odgoja djece u školama - Jumicar. Učenici drugog razreda OŠ Samobor tako su prvo učili o pravilnom prelasku ceste, prometnim znakovima, a potom su u mini autićima s pravim motorom na poligonu i odradili praksu.

–Program će se provesti u svim samoborskim osnovnim školama - najavljuju iz Grada Samobora.

Komentara 1

AO
ante.oreskovic75
11:14 25.09.2015.

A da malo povedu računa gdje se parkiranju pred gostionama,bar u blizini škola?Nego se onda samo tako hvalili o radu sa djecom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije