Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnica iz Samobora razvila aplikaciju

QR kod vodi nas do ratnoga puta 151. brigade HV-a

qr
Foto: Grad Samobor
1/2
12.08.2015.
u 11:17

Kod su postavili članovi udruge ove samoborske postrojbe na spomenik posvećen poginulim suborcima

U Parku domovinske zahvalnosti, odmah pored Župne crkve svete Anastazije u Samoboru, spomenik 151. samoborskoj brigadi odnedavno je nadopunjen QR kodom.

Na keramičku pločicu utisnut je kod koji se prilikom učitavanja smartphoneom ili tabletom spaja na internetsku stranicu Udruge branitelja 151. samoborske brigade. Tamo se mogu vidjeti informacije o udruzi, fotografije, stihovi posvećeni ratnicima te video koji svjedoči o povratku branitelja u Samobor 14. kolovoza 1995. godine.

–Na profilu je objavljen i popis poginulih branitelja s područja Samobora i Svete Nedelje, njihovi osobni podaci, fotografije i informacije o ratnom putu i smrti. QR kodove može očitati svaki mobitel s fotoaparatom i pristupom internetu koji ima instaliranu aplikaciju za čitanje QR kodova – kažu iz Grada Samobora. Autorica ideje je mlada samoborska poduzetnica Tihana Jurković, koja vodi obiteljsku tvrtku, a bave se proizvodnjom QR kodova za nadgrobne spomenike.

–Svaki put prilikom odlaska na groblje željela sam znati detalje života svojih predaka, većini su takva saznanja prilično štura. A kako se ništa ne bi izgubilo u vremenu, ovako sve informacije ostaju zapisane za buduće generacije – kaže Tihana Jurković. Tako su članovi udruge proizašle iz brigade željeli odati počast poginulim suborcima u Domovinskom ratu. U ratnom putu 151. brigade HV sudjelovalo je, kako su napisali na stranicama udruge, preko 3600 samoborskih i svetonedjeljskih branitelja. U direktnim borbenim djelovanjima poginula su 22 pripadnika brigade, a preko 120 ih je ranjeno. Ova 151. brigada sudjelovala je u operaciji "Oluja", na prostoru Banovine, gdje je na pravcu Strmen – Slovinci – Hrvatska Kostajnica – Dvor na Uni bila jedna od udarnih postrojbi Hrvatske vojske.

Komentara 3

AJ
ajmo
11:48 12.08.2015.

A ko je napustio položaje u Oluji? Čast onim oko dvadesetak koji su ostali.

DU
Deleted user
07:00 22.08.2015.

Da, stvarno dobra ideja, za ostati u povijesti jednog naroda! Svaka čast na bazi podataka. Još kada bi naš ministar htio objaviti onih 150 000 tisuća lažnih boraca-invalida-penzionera, da se malo rastereti mirovinski fond, to bi bilo još bolje! Koliko bi samo ostalo novaca za Proračun!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije