Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medsave

"Bez straha od poplava lakše ćemo se baviti i poljoprivredom"

11.5.2015., Zagreb - Generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plisic, obisao je gradilista nasipa na rijeci Savi na samoborskom podrucju i kod sela Medsave. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
12.05.2015.
u 16:48


U obrambeni betonski zid samo ove godine uloženo 18 milijuna kuna

Trećina Samoboraca iz naselja Medsave, Savršćak, Samoborski Otok i Vrbovec Samoborski već sljedeće zime više neće morati strepiti od izlijevanja Save i plavljenja svojih kuća. Hrvatske vode ondje, naime, završavaju gradnju nasipa kojim će samoborsko područje biti zaštićeno od čestih poplava.

Napokon dočekali

– Moja kuća nalazi se samo 50-ak metara od nasipa, a poplavila je posljednji put 2010. godine. Sad će biti dobro i više nećemo strahovati – kazao je Ivan Belošević, stanovnik Medsave. Dodao je da su napokon dočekali gradnju nasipa koji će im omogućiti mirniji život i bavljenje poljoprivredom.

Gradnju nasipa dočekao je i Juraj Radek koji je istaknuo da se o tome govori već 30 godina i da mu je drago jer je napokon osiguran novac.

– Znali smo tijekom godine poplaviti i tri puta. Bilo je strašno pa mi je drago da smo napokon dobili čvrst nasip – rekao je Radek.

Direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić objasnio je da je riječ o desnoj obali Save, odnosno prostoru između Save i autoceste Zagreb – Bregana.

– Projektom je obuhvaćeno više etapa gradnje, dosad su sagrađeni nasipi uz Savu u dužini oko četiri kilometara, a trenutačno se izvode radovi na nasipu rijeke Gradne i potoka Bistrac – kazao je Plišić.

Umjesto zemljanog nasipa, u naselju Medsave sagrađen je obrambeni betonski zid zbog nedostatka prostora.

Ove godine Hrvatske vode izdvojile su 18 milijuna kuna, a uložile još 15 milijuna, čime će samoborsko područje biti zaštićeno od poplava. Plišić je dodao da su još potrebna ulaganja u gradnju sustava odvoda oborinskih voda.

– U planu je gradnja nasipa i s lijeve strane Save prema Zaprešiću, no to nam nije prioritet jer su kuće udaljenije pa stanovništvo nije toliko ugroženo. Inače, u cijeloj Hrvatskoj sagrađeno je 75 posto potrebnih nasipa, a da bismo sagradili i preostale, potrebno je čak devet milijardi kuna. Plan je da to ostvarimo do 2038. godine, odnosno da godišnje sagradimo barem po 10 kilometara nasipa – ističe Plišić.

Most od 125 milijuna kn

Upravo na tom potezu preko Save planira se i gradnja mosta koji će spajati Samobor i Zaprešić.

Iako su udaljeni samo desetak kilometara, da bi se iz jednog došlo u drugi grad potrebno je prijeći čak 25 kilometara. Kada će početi radovi na 125-milijunskom projektu nije poznato, a dotad će vozila i ljude s jedne na drugu strane Save prevoziti skela na Medsavi. Cijena prelaska skelom je 5 kuna za pješaka i 10 za automobil.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije