Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REVOLUCIONARAN USPJEH

Troje roditelja - zdravo dijete. 'Ne vidim nikakvu dvojbu. Riječ je o zdravom životu za dijete, ali i za roditelje'

beba tri roditelja
Foto: New Hope Fertility Center
1/3
29.09.2016.
u 16:45

Jordanski par mitohondrijskom donacijom dobio zdravu bebu nakon smrti dvoje djece

U budućnosti će se medicina sve više fokusirati na genskom dijelu bolesti koje su nam poznate i, gdje god se te bolesti mogu prevenirati, nastojat će se to i učiniti, kaže ginekolog dr. Erden Radončić, subspecijalist humane reprodukcije iz Poliklinike za ginekologiju i reprodukcijsku medicinu Repromed.

– Problem genskih bolesti sve više će se rješavati u samom njihovom korijenu i, gdje god se mogu prevenirati, to će se i činiti, što je kvalitetnije rješenje i mnogo manje stoji od zdravstvene skrbi u slučaju bolesti – govori dr. Radončić, kojeg smo kao cijenjenog stručnjaka za medicinski pomognutu oplodnju zamolili da prokomentira najnoviji slučaj rođenja djeteta opisan u časopisu New Scientist.

Nema moralne dvojbe: Problem genskih bolesti sve više će se riješavati u korijenu i, gdje se god može prevenirati, to će se i činiti. To je bolje od skrbi su slučaju bolesti

Erden Radončić

BBC je prenio stručni članak i priča o prvoj bebi na svijetu “s tri roditelja” obišla je svijet. Riječ je o dječaku od pet mjeseci i, što je najvažnije, koji ne pokazuje nikakve znakove bolesti. On je prvo zdravo dijete bračnog para koji je zdravo dijete nastojao dobiti dugih 20 godina.

Uzalud. Žena je prvi put ostala trudna nakon deset godina, no ta je trudnoća završila pobačajem, a uslijedila su još tri. Rodilo se dvoje djece, međutim, umrla su – jedno u dobi od šest godina i drugo sa samo osam mjeseci.

Djeca su bolovala od iste neizlječive bolesti, Leighova sindroma, rijetkog genetskog neurometaboličkog poremećaja koji uzrokuje degeneraciju središnjeg živčanog sustava. Za bolest nema lijeka, a djeca koja se i uspiju roditi s naslijeđenim defektnim genom imaju teške poremećaje i ne žive dugo.

To je jedna od tzv. rijetkih bolesti i od nje pati manje od jedan posto ljudi. Međutim, najnovijim otkrićem američkih liječnika na čelu s Johnom Zhangom iz New Hope Fertility Centra u New Yorku sada je i tim roditeljima s rijetkim genetskim mutacijama omogućeno da imaju zdravo potomstvo.

Majka petomjesečnog dječačića nosi gen defektnih mitohondrija i prenosila ga je na svoju djecu. Nekoliko je varijanti koje su znanstvenici razradili kao mogući način na koji se može otkloniti ovaj uzrok teške bolesti djeteta. Američki znanstvenici izabrali su metodu kojom se mitohondrij u jajašcu majke popravlja prije nego što se ono in vitro oplodi očevom spermom. Uzeli su jajašce majke i jajašce donorice sa zdravim mitohondrijem i uklonili većinu genskog materijala iz oba jajašca.

Potom su genski materijal majke usadili u jajašce donorice i to jajašce onda oplodili očevom spermom. Tako je novorođenče dobilo DNK svojih roditelja i komadić genskog koda donorice. Te metode, međutim, nisu odobrene u Sjedinjenim Američkim Državama pa su američki znanstvenici cijeli postupak obavili u Meksiku, gdje ti postupci nisu ograničeni, a ondje je i rođen dječak, čiji su roditelji jordanski državljani.

Ovaj je slučaj bio medicinski indiciran, znalo se koji gen je uzrokom niza distrofija mišića i medicinski je opravdano popravljati tu grešku. Dijete ima genski materijal svojih roditelja i ne bi trebalo biti etičkih dvojbi kod primjene ovog revolucionarnog medicinskog zahvata. Istina, ne odnosi se na velik broj ljudi jer nema mnogo žena koje nose defektni mitohondrij fatalan za njihovu djecu – manje ih je od jedan posto, ali i te kako je velik korak omogućiti nekome da ima zdravo potomstvo.

– Svako istraživanje koje prođe svoju eksperimentalnu fazu i određeni protok vremena od prve primjene, odnosno kad se dokaže da je metoda pouzdana i da nije štetna, uvijek krene u rutinsku kliničku primjenu. Međutim, do toga prođe nekoliko godina, i do deset, a katkad i dvadeset godina – napominje dr. Radončić. I Slavica Horvat, predsjednica Udruge osoba oboljelih od ALS-a i drugih rijetkih bolesti ”Neuron”, pozdravlja ovo otkriće. – Ne vidim nikakvu dvojbu jer riječ je o zdravom životu za dijete, ali i za roditelje. U Hrvatskoj sustav nema sluha za oboljele od rijetkih bolesti, zbog čega cijele obitelji prolaze pravu kalvariju – kaže.

>> Rođena prva beba s tri biološka roditelja

Komentara 3

TI
tina012
23:18 29.09.2016.

znaci bolesno dijete ne zasluzuje zivot i kao takvo se nesmije niti roditi. bas smo postali odvratni- kreiramo djecu i to bas onako savrsenu kako zelimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije