Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEŠEN SLUČAJ

Otkriveno zašto je umro slavni polarni medvjed Knut

Knut
Foto: Wolfgang Kumm/DPA/Pixsell
27.08.2015.
u 16:34

Nova istraga utvrdila je da je Knut imao vrstu autoimune upale mozga koja je zabilježena i kod ljudi

Znanstvenici kažu da su otkrili zašto je umro Knut, polarni medvjed koji se 2011. godine otopio u berlinskom zoološkom vrtu. Kako prenosi BBC, nova istraga utvrdila je da je Knut imao vrstu autoimune upale mozga koja je zabilježena i kod ljudi.

Knut je postao svjetski poznat i često se pojavljivao u medijima nakon što ga je napustila majka, a odgoj je preuzeo radnik zoološkog vrta Thomas Dörflein. Tako je svijet obišla i vijest o njegovoj smrti, do koje je došlo nakon što nakon što je doživio napadaj te se srušio u jarak s vodom, pred brojnim posjetiteljima zoološkog vrta. Nekropsija je pokazala da je imao encefalitis ili upalu mozga, ali nije bilo otkriveno što je dovelo do nje.

Do otkrića je sada došao dr. Harald Prüß iz Njemačkog centra za neurodegenerativne bolesti (DZNE), koji liječi pacijente oboljele od encefalitisa prouzročenog autoimunom reakcijom protiv takozvanih NMDA receptora. Prüß je zapazio neke sličnosti u Knutovu slučaju, a testovi na uzrocima njegova mozga potvrdili su vezu – uzrok smrti je autoimuna upala mozga.

– Antitijela koja obično pomažu u obrani od virusa ili bakterija pod određenim se uvjetima mogu okrenuti protiv vlastitog tijela i napasti živčane stanice. Ova antitijela najčešće se vežu za glutamatni receptor u mozgu pod nazivom NMDA receptor i prouzročuju napadaje, kognitivna oštećenja, psihoze ili komu – objasnio je Prüß.

Ovu bolest inače svake godine dobije jedna od 200.000 osoba i većinom je riječ o ženama. Kod ljudi je bolest moguće izliječiti steroidima i uklanjanjem odgovornih antitijela iz krvi, a moguće je razvijanje slične terapije za životinje.

>> Uginuo Knut – najpoznatiji polarni medvjed na svijetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije