Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEHANOKEMIJA

Ruđerovci razvili 'zelenu' metodu za sintezu organometalnih spojeva

Krunoslav Užarević
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
30.09.2014.
u 14:26

Rad znanstvenika IRB-a objavio je jedan od vodećih znanstvenih časopisa za kemiju, Chemical Communications

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković po prvi su put primijenili mehanokemiju za aktivaciju ugljik-vodik veze u čvrstom stanju, korištenjem paladijevih polaznih spojeva, izvijestili su danas iz Instituta. Riječ je o novoj, efikasnijoj i ekološki prihvatljivijoj metodi kemijske sinteze – primjenom mehaničke energije za dobivanje organopaladijevih spojeva u čvrstom stanju.

Ovo je istraživanje je ukazalo na jednostavnije i učinkovitije metode za sintezu organometalnih spojeva, koji imaju važnu primjenu u organskoj sintezi i katalizi, razvoju lijekova, nano-tehnologiji i razvoju novih materijala. Da je riječ o važnoj metodi potvrđuje i činjenica da je rezultate istraživanja objavio jedan od vodećih znanstvenih časopisa za kemiju, Chemical Communications. Nova metoda tima znanstvenika IRB-a dr. sc. Marine Juribašić, dr. sc. Krunoslava Užarevića (na slici), dr. sc. Davora Gracina i dr. sc. Mande Ćurić opisana je u članku "Mechanochemical C–H bond activation: rapid and regioselective double cyclopalladation monitored by in situ Raman spectroscopy".

>> Ruđerovci istražuju otrovne spojeve koji uzrokuju niz ljudskih bolesti

>> Ruđer Bošković nabavio mikroskop vrijedan 5 milijuna kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije