Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
riješen misterij

Napokon otkriveno zašto dinosauri nisu živjeli u blizini ekvatora

dinosaur
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
16.06.2015.
u 21:31

Grupa znanstvenika sa Sveučilišta u Utahu otkrila je kako je tropska klima na ekvatoru u vrijeme dinosaura bila toliko ekstremna da je zbog vrućina gorjela sva vegetacija

Znanstvenici su godinama pokušavali otkriti zašto su dinosauri više od 30 milijuna godina izbjegavali živjeti u blizini ekvatora, a sada su izgleda napokon dobili odgovor na to pitanje.

Grupa znanstvenika sa Sveučilišta u Utahu otkrila je kako je tropska klima na ekvatoru varirala između dugih sušnih razdoblja i vatrene topline zbog koje bi izgorjela cijela vegetacija, objavljeno je danas.

Bez vegetacije, veliki dinosauri biljojedi nisu mogli živjeti u područjima u blizini ekvatora već su ondje mogli preživjeti samo neki manji mesojedi.

– Naši podaci pokazuju da područje oko ekvatora nije bilo zabavno mjesto. Tada su bili ekstremni klimatski uvjeti u kojima niti jedan dinosaur biljojed nije mogao preživjeti – rekao je Randall Irmis, profesor sa Sveučilišta u Utahu.

Ovo istraživanje je prvo istraživanje koje pokazuje detaljnu klimu zemlje u razdoblju kada su na njoj živjeli dinosauri.

>> Otkrili najvećeg dinosaura koji je hodao zemljom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije