Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Rađanje carskim rezom utječe na ljudsku evoluciju

bebe
Foto: Waltraud Grubitzsch/DPA/PIXSELL
06.12.2016.
u 09:10

Znanstvenici procjenjuju da se broj slučajeva u kojima beba ne može proći kroz porođajni kanal povećao s 30 od tisuću u šezdesetima na 36 od tisuću danas

Redovna upotreba carskog reza utjecala je na ljudsku evoluciju, pokazuje istraživanje austrijskih znanstvenika, prema kojemu danas više majki treba operaciju pri porodu zbog uže zdjelice, prenosi BBC.

Znanstvenici procjenjuju da se broj slučajeva u kojima beba ne može proći kroz porođajni kanal povećao s 30 od tisuću u šezdesetima na 36 od tisuću danas. Kažu da će se trend vjerojatno nastaviti, ali ipak ne toliko da bi jednog dana većina djece bila rođena carskim rezom.

Dr. Philipp Mitteröcker s odjela teoretske biologije na Sveučilištu u Beču kaže da bi, bez modernih medicinskih intervencija, nemogućnost prolaska bebe kroz kanal završila smrtonosno i za majku i za bebu.

– To je, s evolucijskog stajališta, selekcija. Žene s jako uskom zdjelicom ne bi preživjele porod prije 100 godina. Sada preživljavaju i prenose svoje gene za usku zdjelicu na svoje kćeri – objašnjava Mitteröcker, naglašavajući kako njihova namjera nije kritizirati medicinske intervencije, nego istaknuti njihov utjecaj na evoluciju.

>> Uspjeh hrvatskih liječnika: Rodila s presađenom jetrom

>> Štednja na rodiljama u Hrvatskoj: Carski rez je rizik ili povlastica bogatih?

Komentara 7

TO
tonkica
12:20 06.12.2016.

Vidim da gospoda nisu uzeli jos jedan faktor zasto sve vise zena treba carski rez, naime novorodencad su sve vece i teze. Nekada dijete od 3,5 kg je bilo "malo debelo cudo" danas je uobicajno, te prosjek raste (sve vise je novorodencadi sa 4,5 i vise kg). Znanstvenici smatraju da je temelj tome kvalitetnija prehrana, u sto sumnjam jer stoljecima prije prosjek je bio oko 2,5 kg. Na kraju treba i kroz vaginu istisnuti svezanj koji je u zadnih 50ak godina min 30% veci nego stoljecima prije.

Avatar Ira_Tnt
Ira_Tnt
10:09 06.12.2016.

Možda je ipak više većih beba nego prije..

Avatar patkovic
patkovic
10:16 06.12.2016.

na takve se i više trza nego na neke ko lavor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije