Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marina Brozović

Hrvatska znanstvenica u NASA-i prati asteroide koji bi mogli uništiti gradove

Marina Brozović
Foto: Screenshot Youtube
10.02.2016.
u 13:44

Marina Brozović odrasla je u Splitu, gdje se inspirirana serijom Carla Sagana Kozmos počela zanimati za svemir

Ugledni tehnološki časopis Wired donosi priču o hrvatskoj znanstvenici koja ima vrlo odgovoran posao u NASA-i. Naime, Marina Brozović radi u Laboratoriju za mlaznu propulziju, u skupini koja prati potencijalno ubojite svemirske stijene koje lete prema Zemlji. To je kao kontrola leta za Sunčev sustav, objašnjava Brozović.

- Želimo znati orbitu svega što se kreće - kaže fizičarka koja je odrasla u Splitu, gdje se inspirirana serijom Carla Sagana Kozmos počela zanimati za svemir.

Udari asteroida u povijesti Zemlje bilo su iznimno razorni. Postoji ogroman broj predmeta između Marsa i Jupitera koji nekad skrenu sa svojeg uobičajenog puta i krenu prema unutrašnjosti Sunčevog sustava. NASA-in laboratorij bavi se praćenjem takvih prijetnji, svih asteroida u blizini Zemlje s promjerom većim od kilometra, a Brozović procjenjuje da su ih identificirali oko 95 posto. Problem je, piše Wired, u tome što tijelo promjera već oko 50 metara može jedan grad sravniti sa zemljom, a asteroid koji je stvorio probleme ruskom gradu Čeljabinsku nije čak ni došao do tla - eksplodirao je na visini od oko 30.000 metara, snagom 20 do 30 puta većom od nuklearne bombe koja je uništila Hirošimu.

>> Luksemburg kreće u svemirsko rudarstvo

Komentara 3

MA
maximinimax
19:52 19.02.2016.

Jel bi mogla kojega maloga narihtati na Markov trg i još par lokacija da nas spasi?

BL
Blender
13:56 10.02.2016.

I sto sada, Marina ce nas spasiti od asteroida, moze li nas spasiti od kapitalizma??

GF
gfrancic
02:47 11.02.2016.

Marina, zasto skrivate Nibiru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije