Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zagreb Wine Gourmet Weekend posebnu pažnju poklanja ženama

Zagreb Wine Gourmet Weekend
PR
Autor
PR članak
09.03.2012.
u 09:15

U sklopu festivala koji će se održati od 13. do 15. travnja u atraktivnim prostorima Gliptoteke i Centra Kaptol odabrat će se najbolje žensko vino – WOW vino

Na Zagreb Wine Gourmet Weekendu, najznačajnijem regionalnom eno gastro festivalu koji će se održavati od 13. do 15. travnja u atraktivnim prostorima Gliptoteke i Centra Kaptol, žene će imati posebnu ulogu. Za vrijeme trajanja Zagreb Wine Gourmet Weekenda stručne članice udruge WOW (Women on Wine – Žene i vino) po prvi će puta u Hrvatskoj odabrati najbolje žensko vino – WOW vino.

Proces ocjenjivanja ne razlikuje se od uobičajenih osim u činjenici da WOW vino biraju isključivo žene, što osigurava titulu najboljeg ženskog vina.

\'Žensku stranu\' Zagreb Wine Gourmet Weekenda naglasit će i posebna gošća - Donatella Cinelli Colombini, proizvođačica svjetski poznatog crvenog vina Brunello di Montalcino, u čijoj vinariji rade isključivo žene. Brunello di Montalcino jedno je od najcjenjenijih i najpoznatijih vina talijanske pokrajine Toscane, a nastaje od autohtone sorte sangiovese.

Govoreći o Donatelli Cinelli Colombini valja napomenuti kako je riječ o najnagrađivanijoj proizvođačici vina u Italiji.

Žene su sve važniji dio vinske industrije, preuzele su muškarcima glavnu riječ u odabiru vina, sve su educiranije i zahtjevnije s vinima. O posebnom mjestu žena u vinskoj industriji u posljednje vrijeme govore brojne statistike:

  • u razvijenim zemljama odluku o odabiru vina u većini slučajeva donose žene, potvrđuju brojne nacionalne i regionalne statistike
  • statistike u SAD-u pokazuju da su žene dominantni kupci - žene kupuju oko 53 posto ukupne količine vina koje se godišnje proda u SAD-u (posljednji podatak američkog Wine Market Council-a), a konzumiraju čak 64 posto ukupne količine (podatak iznesen u knjizi eminentne vinske novinarke Leslie Sbrocco)
  • Britanke su još dominantnije – kupuju čak 8 od 10 butelja vina koje se u Velikoj Britaniji konzumiraju kod kuće
  • da žene zaista vole uživati u vinu (postoje navodi da je to rezultat većeg broja okusnih pupoljaka, no znanstvenih dokaza za to nema) – 80 posto Britanki i čak 92 posto Amerikanki kao glavni razlog pijenja vina ističe uživanje u okusu, a 70 posto Britanki i 71 posto Amerikanki kao drugi odgovor izabire dobro slaganje vina s hranom. Konzumiranje vina zbog određenog stila kojeg žele istaknuti ili zbog dobrobiti vina po zdravlje se nije pokazalo relevantnim za žene (izvor: Vinexpo, najveći sajam vina i alkoholnih pića na svijetu)
  • tezu da žene preferiraju crvena vina potvrdilo je istraživanje Vinexpoa, koje je pokazalo da 56 posto žena u Britaniji bira crveno vino, 36 posto njih se izjasnilo za bijelo, dok je rose istaklo njih manje od 7 posto. Na globalnoj razini, prema istom istraživanju, 60 posto žena preferira crvena vina
  • iako se često misli da žene najčešće kupuju vino u sklopu redovne kupovine i ne mare za kvalitetu, statistika pokazuje da čak 60 posto butelja vrhunskog vina skupljeg od 15 dolara u SAD-u kupe upravo pripadnice ljepšeg spola (studija vinske konzultantske kuće MKF)
  • istina je da žene ne mare mnogo za medalje, ocjene na ljestvicama kvalitete vina kao ni razna priznanja koja vinari vole isticati na etiketama, one se u kupnji najviše vode osobnim preporukama, dojmom određene vinarije, a već pri odabiru vina u dizajnu butelje i etikete žele prepoznati ugođaj koji planiraju stvoriti prilikom otvaranja vina. Ženama je u izboru vina najvažnije za koga i za koju priliku biraju vino (istraživanje Wine Spectatora, jednog od najpopularnijih vinskih medija na svijetu)
  • žene u vinu vide i odličan način za opuštanje nakon napornog radnog dana – njih čak 46 posto smatra da im čaša vina može pomoći u opuštanju (Vinexpo)
  • i na kraju jedna vrlo zanimljiva brojka koja pokazuje kako žene percipiraju vino posve drugačije od muškaraca – dok svaki treći muškarac smatra da pokazivanjem znanja o vinu i strasti uživanja u vinu može osvojiti dodatnu naklonost suprotnog spola, čak 80 posto žena se s time u potpunosti ne slaže (Vinexpo)

Zagreb Wine Gourmet Weekend za sve žene danas, na njihov poseban dan, organizira poseban najavni party u zagrebačkom klubu Pepermint na kojem će glazbu puštati popularni neženje Hrvoje Šalković i Mate Janković.

Sve novosti i aktivnosti oko Zagreb Wine Gourmet Weekenda na web stranicama www.zagrebwinegourmet.com kao i na Facebook stranici Zagreb Wine Gourmet Weekend i Twitter profilu @ZWGW.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?