Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasna roba

Trgovina 'lažnjacima' teška koliko i narkobiznis – 200 mlrd. eura

'Krivotvorene Converse tenisice otkrivene u Luci Rijeka  foto: Carinska uprava '
Foto: ''
1/4
24.06.2013.
u 07:36

Carinici u Republici Hrvatskoj lani su uništili oko milijun komada neoriginalnog Adidasa, Guccija...

Ukupno 855.594 krivotvorena proizvoda hrvatski su carinici zaustavili tijekom 2012. godine. Vrijednost te robe, kad bi bila originalna i u maloprodaji na hrvatskom tržištu, iznosila bi 37,922.613,22 €.

Adidas, Apple, Burberry, Converse, Crocs, Deckers, Disney, FC Barcelona, Fila, Kappa, Lacoste, Louis Vuitton, Make-up Arts Cosmetics, Marvel, Mattel, Nike, Puma, Samsung, UGG – abecedni je redoslijed najčešće krivotvorenih marki. Najčešće se krivotvori odjeća, sportska odjeća i obuća, pribor za odjeću (torbe, novčanici, remeni, marame, kape...), mobilni telefoni i oprema, dječje igračke, lijekovi itd., kažu u Carinskoj upravi.

Opasnost za zdravlje

Carinski službenici posumnjaju da je roba krivotvorena na temelju niza podataka dobivenih pregledom dokumentacije i robe.

Uglavnom su to podaci o ruti kojom roba dolazi, o pošiljatelju i primatelju robe, zatim izgled robe i podaci s etiketa, preciznost i urednost završne izrade, odsutnost zaštitnih elemenata i slično. Krivotvoreni proizvodi moraju se uništiti jer se radi o nelegalnim proizvodima koji su ujedno vrlo često štetni ili opasni za zdravlje.

– U proizvodnji krivotvorenih proizvoda koriste se sirovine koje su štetne za zdravlje, primjerice azo boje, ftalati, formaldehid, teški metali i slično, zato što su dostupniji i jeftiniji od odobrenih i zdravstveno ispitanih sirovina. Osim toga, određeni proizvodi, primjerice, strojevi, kućanski aparati ili tehnički proizvodi ne prolaze testiranja kakvoće i sigurnosti rukovanja pa su stoga potencijalna opasnost za korisnika – objašnjavaju u Carinskoj upravi.

Nakon ulaska u Europsku uniju hrvatskim će građanima biti dostupnija kupnja izvan Hrvatske, što će mnoge nagnati i na češće kupovanje putem interneta. No koliko je to sigurno?

Luksuz na cijeni

– Kupuju li građani brendirani proizvod putem interneta, taj proizvod neka potraže i naruče putem web trgovine nositelja prava ili njegova ovlaštenog internetskog prodavatelja, a nikako pretragom najpovoljnijeg proizvoda na internet-oglasnicima ili web stranicama, posebno iz Kine, Indije, Hong Konga, Singapura, Tajvana i slično, koje ni na koji način nije moguće dovesti u vezu s nositeljem prava – upozoravaju iz Carinske uprave.

Ističu da će zaustavljati sve pošiljke u međunarodnom poštanskom i ekspresnom kurirskom prometu u kojima pronađu robu za koju se sumnja da je krivotvorena.

Vjerovali ili ne, vrijednost globalne trgovine krivotvorinama iznosi vrtoglavih 200 milijardi eura godišnje, gotovo kao i trgovina drogom!

Modni luksuzni predmeti premašuju polovicu te svote, a u 2010. i 2011. godini europski su carinici otkrili 11 posto više lažnih proizvoda u odnosu na prethodnu godinu. Carinici u Europskoj uniji 2011. godine otkrili su i zaustavili 115 milijuna komada robe ukupne vrijednosti 1,2 milijarde eura, a trećina tih proizvoda bila je nesigurna za zdravlje potrošača.

Inače, većinu krivotvorina potrošači su naručivali internetom.


>>Lažni e-trgovci nude torbe Louis Vuitton

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije