Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
detalji čine priču

Prirodna kozmetika
 u procijepu između zdravoga i administracije

'Closeup of jar of moisturizing face cream and twig with black olives.'
'Eugene Bochkarev'
23.11.2011.
u 08:00

Proizvođači kažu da je potporu države vrlo teško dobiti, a certifikacija je kod nas nejasna

Koliko ste često podlegli marketinškoj kampanji za kozmetički proizvod koju su pratile ilustracije blistavog tena manekenke, cvijeća, kapljica rose...? Vjerojatno nebrojeno puta misleći kako ste kupili prirodni kozmetički proizvod i ne čitajući deklaracije. No, kozmetika koja je zaista nastala od prirodnih sastojaka nalazi sve više poklonika, posebno među pobornicima zdravog života i štovateljima starih receptura. Istodobno, domaći proizvođači prirodne kozmetike plivaju u moru administracije kako bi bilo koji od svojih proizvoda mogli staviti na tržište. Magistra Mirjana Brlečić iz Nikel kozmetike objašnjava kako su još 1955. godine proizveli prvu probiotičku kremu.

- Svaki proizvod koji izađe iz našeg laboratorija prate mjeseci testiranja i podeblji dosjei koji sadrže certifikate dobavljača za svaku supstanciju, analize, mišljenja... Procedura je vrlo duga, zahtjevna i košta od dvije do sedam tisuća kuna za svaki proizvod - objašnjava mr. Brlečić napominjući da Ministarstvo gospodarstva daje potporu, ali uz opsežnu dokumentaciju.

Takvoj potpori ne nadaju se u Olivalu.

- Kada je riječ o prirodnoj kozmetici, puno toga nije definirano zakonima i ne postoje tijela za certifikaciju kao u EU gdje je to uređeno u ovlaštenim certifikacijskim kućama. Kod nas je procedura opširnija, skuplja pa čak i stroža. No, proizvođači se drže liste dopuštenih sastojaka, mi pratimo njemačku koja je vrlo precizna, sve dok se za dvije godine ne donese novi europski zakon o kozmetici i ne počne licenciranje i registracija u CHOLIPA-i - objašnjava magistra Vlasta Pojatina iz Olivala.

Na probleme proizvodnje prirodne kozmetike prema tradicionalnim recepturama i one masovne upozorava i voditelj proizvodnje u Uloli. Osim administracije i certifikacije koju podjednako prolaze pogoni Ulole ne mogu ni cjenovno ni količinski pratiti velike proizvođače.

- Koliko god sastojaka sadrži neki proizvod toliko ga certifikata prati, uz detalje o proizvodnji, pakiranju, uputama, ambalaži - objašnjava inž. biokemije Anđelka Pejaković iz Aromatice, koja je u ekspanziji na rusko tržište.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije