Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
starenje

Kako stari penis? Da, i veličina mu se smanjuje

muškarac, torzo,  (1)
Thinkstock
10.06.2013.
u 14:10

Većina problema u reproduktivnom i spolnom zdravlju javlja se s godinama, međutim to nisu neke drastične promjene koje se ne mogu držati pod kontrolom zdravim načinom života i zdravom prehranom.

Mogli bismo reći da i intimni dijelovi tijela imaju svoj životni ciklus, stoga nije tajna da seksualna funkcija i moć opadaju s vremenom. Stručnjaci su za WebMD otkrili što se to točno događa tijekom vremena s veličinom, izgledom i funkcijom penisa.

Funkcija. Razina testosterona pada iznad 40. godine prosječno 0,3 posto godišnje. Niska razina testosterona djeluje na niz faktora, utječe i na opće spolno ponašanje i seksualni apetit te na samu funkciju penisa. Što su muškarci stariji, trebaju više stimulacije da bi se uzbudili i postigli erekciju, ali i orgazam i drugu erekciju. Kako je penis mišić, tonus mu može popustiti s godinama i otežati postizanje kvalitetne erekcije, a posljedica može biti i erektilna disfunkcija ili impotencija. I mišići mokraćnog mjehura mogu oslabjeti pa je oslabljen i mokraćni mlaz.

Veličina. Od 17. do 22. godine penis doseže svoju normalnu veličinu, a izlaskom iz puberteta prestaje rasti. Penis se skraćuje tijekom godina, ali te promjene nisu toliko drastične i riječ je o ne više od tri centimetra. Često je uzrok taloženje neelastičnog kolagena unutar omotača koji okružuje dvije komore corpora cavernosa te taloženje masnih tvari unutar arterije penisa što dovodi do oslabljenog protoka krvi zbog začepljenja krvnih žila.

Izgled. Glavić penisa može izgubiti blijedoružičastu boju. Zbog neravnomjernog nakupljanja tkiva kod nekih muškaraca, penis se tijekom godina krivi. Treba znati i da se tzv. Peyronijeva bolest javlja kod muškaraca u srednjim godinama i može prouzročiti bolne erekcije te otežati spolni odnos, a ponekad je potrebna i operacija.

Osjetljivost. Velikom broju muškaraca penis je s godinama sve neosjetljiviji pa to objašnjava sve teže postizanje erekcije i doživljavanje orgazma.

Testisi. I testisi se smanjuju nakon 40. godine. Kod 30-godišnjaka u prosjeku su promjera tri centimetra, kod 60-godišnjaka dva centimetra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije