Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrana i zdravlje

Hamburger triput tjedno povećava rizik od astme u djece

djeca
03.06.2010.
u 10:09

Istraživanje provedeno među 50.000 djece u dvadeset zemalja, tijekom desetogodišnjeg razdoblja, pokazalo je da rizik od ove boelsti dišnih putova manji kod djece koja jedu mediteranskui hranu

Djeca koja jedu mediteransku hranu manje su izložena riziku od astme. Istovremeno, već tri burgera tjedno povećavaju rizik od tog oboljenja, donosi majnovija saznanja stručnjaka BBC online. Istraživanje je provedeno među 50.000 djece iz dvadeset zemalja tijekom razdoblja od 1995 do 2005. i, kako piše časopis Thorax, pokazalo se da oni koji jedu voće, povrće i ribu imaju bolju zaštitu od ove bolesti dišnih puteva. Burgeri i druge nezdrave navike mogu, pak, biti pravi okidač za tu bolest.

 Istraživači su ispitivali roditelje o tome kako se njihove obitelji hrane i u bogatijim i u siromašnim zemljama, a zanimljivo je da se pokazalo kako voće i povrća daju veću zaštitu djecu u siromašnim zemljama, dok se riba pokazala većom zaštitom u bogatijim zemljama. Isto tako, burgeri su se pokazali rizičnijom hranom u razvijenim zemljama.

 - Astma je više zbir simptoma nego jedno stanje i definitivno je različite stvari u različitim zemljama mogu isprovocirati. Ta nam saznanja pomažu bolje razumjeti kako i zašto astma pogađa različite ljude - komentar je dr. Gabriele Nagel, jedna od autorica studije.

 Nalazi istraživanja ukazuju da su voće i povrće možda od pomoći kod astme zbog zaštitnog efekta antioksidansa i vitamina C. Visoka razina nezdravih sastojaka u burgerima ne da se previdjeti, međutim, istraživači smatraju da su oni samo signal za niz drugih nezdravih životnih navika.

 Potrebna su daljnja istraživanja o povezanosti prehrane, tjelesne težine i astme. No, i bez njih dr. Elaine Vickers poručuje roditeljima da osiguraju svojoj djeci zdravu, balansiranu prehranu, te da se što više kreću i vježbaju.

Ključne riječi

Komentara 1

TA
tanburo
11:47 03.06.2010.

uh, sreća da sam odrastao..sada mogu hasati svaki dan te izvrsne \'burgere\', kako im tepa brižno dijete-novinar osim vikendom, zna se-Čevapi u lepinji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije