Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVIJI ŽIV

Dolazi li vrijeme očajnih stogodišnjaka?

'12.05.2010., Zagreb -   Jelena Vucetic iz Medical Yoga Centra prezentira seriju vjezbi joge. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
21.06.2010.
u 09:12

Današnja vježba pridonosi zdravlju i dugovječnosti stopala, koljena, kukova i kralježnice.

Ostvari li se jezivo proročanstvo dr. Kena Smitha kako će "za 20 godina svijet biti pun očajnih jedva pokretnih stogodišnjaka s deformiranim i bolnim zglobovima", bit će to potvrda da su degenerativne bolesti zglobova - pronađene već na kostima pračovjeka i egipatskih mumija - definitivno odnijele svoju evolucijsku pobjedu.

Promjena na sustavu za kretanje postajemo svjesni tek s početkom kroničnih bolova, dakle kad je bitka često već izgubljena. A izgubljena je i zbog toga što ni približno nismo svjesni kako sami možemo pridonijeti zdravlju svojih zglobova. Stanje koljena, kukova ili stopala u velikoj mjeri ovisno je o zdravlju cijele kralježnice, a svaka promjena statike kralježnice rezultira tegobama u zglobovima. Artrotske bolove mogu izazvati i emocionalni stresovi, brige, depresivna stanja, a o prehrani da i ne govorimo.

Niz neuroloških bolesti, endokrinoloških poremećaja, kancerogenih i drugih žarišta, katkad čak na nekom „udaljenom“ dijelu tijela, mogu inicirati degenerativne promjene hrskavice zglobova, a ne treba zaboraviti ni faktore iz domene profesionalnih oboljenja.

Ono što možemo je - živjeti zdravije, hraniti se pravilnije, izbjegavati stresove i - vježbati.

Današnja vježba pridonosi zdravlju i dugovječnosti stopala, koljena, kukova i kralježnice. Počinje u čučećem položaju s rukama spojenim na potiljku i široko „otvorenim“ laktovima. Nakon dubokog udisaja malo se zadrži dah, a zatim uz izdisaj slijedi savijanje u stranu laktom prema koljenu. Potom, uz dugi i potpuni udisaj, podizanje u početni stav, pa sve ponoviti na drugu stranu.

Ključne riječi

Komentara 2

DO
doktorica
10:09 21.06.2010.

za 20 godina svijet biti pun očajnih jedva pokretnih stogodišnjaka s deformiranim i bolnim zglobovima\".....ali živih

FE
Felicijen
17:03 21.06.2010.

Još nam samo fali da kao penzioneri živimo preko sto godina! Pa tko će nas nahraniti? Čemu uopće produljenje ljudskog života? To još nije nitko razumno obrazložio. Da živimo puno kraće, živjeli bi kvalitetnije a većina bolesti se ne bi ni stigla razviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije