Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradski vrtovi - omiljena mjesta za druženje u kvartu

Uz roštilj i priču u vrtu zaružimo i do sitnih sati

17.04.2017., Zagreb - Stanovnici Savice proveli uskrsnji ponedjeljak druzeci se sa svojim susjedima korisnicma gradskih vrtova. DKS_56154504  Photo: Robert Anic/PIXSELL
18.04.2017.
u 16:11

Nekad su za to morali ići na Bundek, Jarun ili Maksimir, a sada im je savršena lokacija pred kućom.

Na pitanje što im je sve potrebno za uspješan rad u vrtu, Zagrepčani koji uređuju svoje parcele u sklopu gradskih vrtova spremno će odgovoriti da su to štihača, grablje, motika, hamper za vodu... Međutim, odmah će nastaviti da su to i opeke, rešetka za roštilj, drva za potpalu, ugljen, tenda za zaštitu od sunca, stolovi i klupice te osvježavajuće piće.

I meso i fiš-paprikaš

Gradski su vrtovi na 11 lokacija u Zagrebu postali, naime, i glavne lokacije za druženje u kvartovima, a posebice za roštiljanje. Nekad su za to morali ići na Bundek, Jarun ili Maksimir, a sada im je savršena lokacija pred kućom.

– Skupimo se ovdje na svaki slobodan dan, nas 15 do 20. Prikupimo novac, kupimo meso i piće i družimo se uz roštilj – govori nam Milan Bičanič, koji je i jučer dan proveo u vrtu na Savici. Nije radio na zemlji, jer je ipak bio blagdan, ali je obišao svoj vrt, družio se sa susjedima te im čestitao Uskrs.

– Pa naravno, tu vam skoro svatko ima i svoj kutak za uživanje pa se svaki put družimo u drugom vrtu, ali ipak je moj najpopularniji – kroz smijeh napominje umirovljenik Mate, koji za sada ima podni roštilj, ali već ovo proljeće planira izgraditi veliki kameni pa će pripremati i meso ispod peke. Ima i tronožac za fiš-paprikaš te gulaše za koje je, kaže, majstor. Stoga se na njegovim druženjima skupi “pola kvarta”, a znaju zaružiti i do jedan-dva u noći.

– Nismo glasni, ali bilo je situacija kada su nam susjedi pozvali policiju i to zato što su vidjeli dim iz vrta. Mislili su da se zapalio, a mi smo kuhali – prepričava Mate te dodaje da im račune znaju pomrsiti i lopovi pa im je tako zadnji put nestala plinska boca.

Draži mi je vrt od stana

Ipak, svi se slažu da su sadnja voća i povrća te druženje u vrtu odlična kombinacija. A najbolje je kad uz ručak posluže salatu koju su sami uzgojili. Okus je, kažu, neusporediv s onom iz trgovine.

– Sve tu imamo, kad te boli glava, ne treba ti tableta, samo dođeš ovdje – zaključuje Milan Bičanič te ističe da je njemu njegov vrt vredniji i od stana. A u njemu gotovo provodi i više vremena.•

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
22:15 18.04.2017.

Lele majko Croatio. Ostavilo se desetine hektara, koje je zarasla šikara, a sada se uz trulavo meso iz trgovačkih lanaca i lošu uvoznu pivu, evociraju sjećanja o dobrom životu, za razliku od ovog zagrebačkog u malom stančiću uz zapišano stubištee i pokvareni portafon kojeg su spičali vandali, sineki naravno. Koji urbani jad.

PR
prokurator
14:35 20.04.2017.

Kako uspjeti u metropoli u par koraka: 1) sjediš u gradskom uredu, grijanje radi plaća ne kasni, 2) sačekaš da dođu članovi neke udruge sa zahtjevom da se zapuštena poljana xy da na korištenje za javni povrtnjak, 3) odbiješ zahtjev,htjev, 4) pričekaš zadnji tjedan kampanje za lokalne izbore, otvoriš gradski vrt uz veliku pompu, 5) dobiješ izbore, 6) vratiš se na točku 1)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije