Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskrsna poruka

Zagrebački nadbiskup pozvao na povratak kreposnom životu, umjesto bijega u virtualne veze

Zagreb: Dražen Kutleša predevodio misu večere gospodnje
Foto: Luka Batelic/PIXSELL
1/5
31.03.2024.
u 08:13

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša uputio je na Veliku subotu uskrsnu čestitku, pozvavši vjernike na povratak dosljednom i kreposnom životu, umjesto bijega u privremene utjehe i virtualne "veze" zbog kojih stvarne ljudske veze slabe ili čak nestaju.

Nadbiskup je istaknuo da već gotovo 2000 godina odzvanjaju riječi koje je anđeo izgovorio na uskrsno jutro: "Nije ovdje! Uskrsnu kako je rekao!" te da središnja poruka uskrsnuća nije prazan grob, nego živi Krist koji učenike poziva dalje od groba, na mjesta prvih susreta s njim.

"Krist je živ! To je istina na koju se možemo pouzdano osloniti", kazao je Kutleša, poručivši da je od dana Gospodinova uskrsnuća svjetska povijest nalik praznome grobu pred kojim su na ispitu naša vjera i sve naše odluke. Naglasivši kako se moramo vratiti dosljednu i kreposnu životu kako bismo bili sposobni prepoznati Uskrsloga među nama, nadbiskup Kutleša kazao je kako se čini da "danas više ne znamo što je grijeh, a što vrlina".

GALERIJA: Papa Franjo o trijumfu života nad političkim krizama, na Uskrsnom bdjenju pozvao na radost

Zagreb: Dražen Kutleša predevodio misu večere gospodnje
1/4

"Ovo stanje duha odražava se u našem svakodnevnom životu gdje, preopterećeni brigama i iscrpljenošću, težimo bijegu u privremene utjehe. Televizijski ekrani i virtualne veze postaju naša utočišta, mjesta gdje tražimo odmor od stvarnosti. Ironično, dok nam tehnologija nudi bijeg od realnih problema, naše stvarne, ljudske veze koje nas najviše određuju i obogaćuju - postupno slabe ili čak nestaju", rekao je.

POVEZANI ČLANCI:

Poručio je da je u borbi protiv grijeha potrebno pokajanje i božanska milost, u čemu tehnologija ne može pomoći. Da bismo bili ljudi vrlina, a ne poroka, moramo znati što je vrlina ili krepost, a što porok ili grijeh. Zadatak je Crkve da nas vrati starim jednostavnim vrlinama koje svi lako zaboravljamo, kao dijete lekciju koju želi izbjeći“, rekao je nadbiskup Kutleša.

Dodao je da to nije samo pitanje individualne odgovornosti, već se radi "o zajedničkom problemu koji zahtijeva zajedničko rješenje". Potrebno je, naglasio je, probuditi se iz stanja duhovne tromosti i prepoznati da svatko od nas ima važnu ulogu u sadašnjem trenutku u kojemu su ljudski život i narav čovjeka dovedeni u pitanje pod utjecajima raznih ideologija. "Nije dovoljno samo osjećati težinu borbe između dobra i zla; potrebno je aktivno se uključiti, koristeći sve izvore vjere, molitve i djelovanja", rekao je.

Zagreb: Dražen Kutleša predevodio misu večere gospodnje
1/7

Nadbiskup je istaknuo da je Kristovo uskrsnuće jamstvo našega uspjeha. "Kao što Isus uživa u trajnoj pobjedi nad grobom, tako i vjernik može uživati u pobjedi nad grijehom i smrću! Važno je prihvatiti Božje obećanje o pobjedi kao našu stvarnost i truditi se živjeti u skladu s tim", poručio je nadbiskup.

Naglasio je da samo vjera u Božju moć može probuditi nadu i pravu radost u nama, a ona je vidljiva u Isusu koji je umro da bi u svom tijelu pokazao koliko je Zlo razorno i uskrsnuo snagom Božje ljubavi, kako bi pokazao konačnu pobjedu Božje moći u svijetu. "To nam daje nadu koja ne postiđuje!", poručio je zagrebački nadbiskup, pozvavši vjernike da se odmaknu od praznih grobova boli, razočaranja, osamljenosti i sebičnosti i otvore srca životu, bezuvjetnom praštanju i ljubavi kojoj je stalo do drugoga.

POVEZANI VIDEO Uskršnja fritaja od 1500 jaja i 10kg šparoga tradicionalno se priprema na pulskoj tržnici

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije