Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

U grad blokiran za turističke sezone nitko se neće vraćati

Radićeva
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
23.05.2016.
u 17:00

Ljeto već odavno nije najpogodnije doba za popravljanje cesta i privremene regulacije

Svake godine isto, iako smo navikli šaliti se, više nije ni toliko smiješno. Podsjećam, u Zagrebu je prošlog ljeta svoju ljetnu destinaciju pronašlo 250.000 stranaca, prema nekim izvorima dvostruko više nego početkom desetljeća.

Pravo je zadovoljstvo bilo prolaziti gradom, od svih se jezika ponajmanje čuo hrvatski. Zagreb je doista bio metropola u svakom smislu te riječi. No naučili, čini se, nismo ništa. Odnosno oni koji sjede u gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom holdingu. Nije da događaja fali, moglo bi se možda prigovoriti njihovoj originalnosti. Međutim, kako na te događaje doći ako su glavne gradske prometnice razrovane? Prošla su vremena kada je Zagreb cijelog ljeta bio prazan, a svi turisti, gotovo svi oni zagrebački, na moru. Metropola je sada jednim ljetnim dijelom ponešto praznija, ostatak ljeta puna je života. Što zbog tog povećanog priljeva turista, što, nažalost, zbog krize koja prosječnom građaninu ne dopušta pokoji dan na moru.

Ljeto, znači, više nije najpogodniji period u godini kada se kopati po gradu može bez posljedica za općeniti život. Ali nitko za to ne mari. Prvi topliji dani donijeli su gotovo stalne privremene regulacije prometa, zaobilaske gradilišta na glavnim gradskim prometnicama. Pješačke zone ne samo da se ne proširuju nego se za njih sve manje i mari. A tendencija je u europskim gradovima suprotna – promet se nastoji gotovo potpuno izbiti iz središta grada. Po svemu sudeći, ovaj grad strancima ipak nepoznat, jednom kada se potpuno otkrije, prestat će biti zanimljiv.

Tko se želi vratiti tamo gdje se do najzanimljivijih lokacija jedva dolazi, a jedini je vidljiv prometni napredak to što se, eto, više ne vozikamo po glavnom gradskom trgu? Ostalo se ne mijenja, pogotovo sadržaj sive tvari u glavama gradskih otaca. Jedino što nitko do sada nije otkrio jest na koji se način motivira taj sadržaj. Pogotovo kako ga treba motivirati tako da se konačno usmjeri na dobrobit građana koji bi rado vidjeli malo više zelenih površina, škola, vrtića, a malo manje betona i zgrada.

Komentara 13

Avatar franccerac
franccerac
18:09 23.05.2016.

Gunđanje.

DU
Deleted user
21:23 23.05.2016.

lijenost je problem društva i onda lijenčine naručeni komentar pišu kako hoće zoki il sung-zagreb je svaki dan ljepši,a radovi se u cijelom svijetu izvode u građevinskoj sezoni,neradnici ne znaju šta je to -građevinska sezona- lažima ne postižete ništa,hrvati putujuu svijetom i vide da ljudi uređuju svoje gradove i nijedan turist ne zamjeri radu,već ljenčarenju

DU
Deleted user
07:00 24.05.2016.

Samo se ON na našu žalost želi vratiti, pobrinimo se da konačno kupi kartu u jednom smjeru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije