Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan Grada Zagreba

Bandić: Napravit ćemo najljepši trg s najvećim spomenikom Franji Tuđmanu

Carmina Burana,Dan Grada Zagreba
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/18
30.05.2015.
u 23:24

Večeras je na Trgu dr. Franje Tuđmana Zagrebačka filharmonija uz nekoliko zborova izvela Carminu Buranu Carla Orffa, pred nekoliko tisuća posjetitelja. Gradonačelnik Bandić predstavio je i projekt budućeg uređenja toga trga

Ovdje ćemo napraviti najljepši trg u Zagrebu s najvećim spomenikom dr. Franju Tuđmanu - najavio je večeras zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s pozornice na Trgu Franje Tuđmana, otvarajući koncert Zagrebačke filharmonije i više zborova, kao rođendanskog dara građanima uz Dan Grada Zagreba.

Bandićeva vizija, jasno, nije prošla bez burnog odobravanja ali i zviždanja negodovanja nekoliko tisuća Zagrepčana, koji su veliku zelenu površinu na Črnomercu zauzeli kako bi pratili izvedbu Carmine Burane Carla Orffa.

Većina njih tom se prilikom, zacijelo i prvi put, upoznala i s projektom uređenja ovoga trga, autora arhitekta Nenada Fabijanića, budući da im je gradonačelnik darovao sedmominutnu videoprezentaciju njegova budućeg izgleda. Bandić je građanima priznao i kako je "sretan i ponosan što ih pozdravlja uz najbolji orkestar i majstore, poput Zagrebačke filharmonije."

- Kada ovo sve vidimo, možemo reći da je Zagreb uistinu Europska prijestolnica kulture - zaključio je prvi čovjek Zagreba, "tješeći" se možda time i što grad jučer nije prošao u drugi krug kandidature hrvatskih gradova za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

A nakon što su 2013. rođendanski koncert svirali pred tada novim fontanama ispred NSK, a 2014. na Trgu kralja Tomislava, Zagrebačka filharmonija ove je godine na Trgu Franje Tuđmana imala impresivan nastup, u čemu su im odlični zvučni "saveznici" bili zborovi - Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, zbor Muzičke akademije Zagreb, Dječji operni zbor, Dječji zbor Zvjezdice i vokalni solista Antonia Dunjko (sopran), Dejan Maksimilijan Vrbančić (tenor) i Florian Tavić (bariton). Svima je njima ravnao mladi dirigent Veton Marevci.

Orffovo kapitalno djelo građanima se u ovom ambijentu na otvorenom i više nego svidjelo.

- To je spektakl i vrlo ugodan koncert - poručuju Olga i Milan iz Sigečice. Iva je stigla iz Gračana s dvojicom sinova. Izabrali su "ležeća" mjesta na travi, na svojoj dekici, poput stotina drugih, koji su si čak donijeli i malo hrane, upriličivši i mali kulturni piknik.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

- Baš je lijepo što je Filharmonija na ovaj način ponuđena građanima - kazala je Iva. Za Dan Grada ovamo je, s Pantovčaka, stigao i umirovljeni taksist Branko Sikirica (85).

- Dan Grada mi puno znači, dao sam Zagrebu 40 godina vožnje taksijem, inače sam iz Bibinja i sad sam 15 godina u mirovini i baš mi je lijepo, reče Sikirica, kojemu je drago što će Tuđman u glavnom gradu napokon imati trg kakav zaslužuje.

Inače, sami zboraši, kako čujemo od "goranovaca", ističu da im je ova Carmina Burana na tom prostoru bila novi izazov, te kako je maestro Marevci bio počašćen što je večeras dirigirao vrhunskim ansamblima u ovoj prigodi.

>>Mimohod u čast i spomen na 1200 Zagrepčana koji su poginuli za Hrvatsku

>>Bandić: Ljude je lako zapaliti, treba ih znati ugasiti

Komentara 216

PR
Prunus
00:54 31.05.2015.

Samo naprijed Bandiću, uredi taj prostora, a manjina mrziteljska neka pati.

77
777CRO
23:46 30.05.2015.

Nas presjednik otac nacije zaslužuje najveće poštovanje ! Bize cuvaj hrvatsku!

BB
bozo boric
02:35 31.05.2015.

albanija je bila puna spomenika envera hoxe ,a narod je bio gladan... hebali vas spomenici ..dajte bodućnost narodu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije