Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAK SAVJETUJE

Bolne dojke znak 
su za uzbunu 
– ne odgađajte posjet liječniku

zdravlje,bolest,doktori,dijete,liječnik (1)
Thinkstock
20.09.2013.
u 11:30

Pelenski osip neugodna je pojava koja zahtijeva pedantnu njegu i neagresivna sredstva za nježnu dječju kožu

P: Imam 32 godine i često me bole dojke. Je li to opasno i kako si mogu pomoći? Što mogu učiniti?

Silvana (Varaždin) 

 

O: Bol dojke učestala je pojava i najčešće nije ozbiljan problem, a može biti ciklička kad je vezana za menstrualni ciklus. Uzrokovana je utjecajem spolnih hormona estrogena i progesterona. Bol se obično javlja prije menstruacije i s menstruacijom prestaje, a njezin je uzrok bujanje epitela kanalića, lobulusa kao i intra i interlobularnog tkiva uz zadržavanje vode, limfe i krvi. Bol dojke obično se javlja kod mlađih žena. Po ulasku u menopauzu, kad prestaje djelovanje estrogena i progesterona, bol se smiruje. 
Ciklička bol obično je simetrična u obje dojke i ne zahtijeva nikakvu terapiju. Jaki bolovi javljaju se rijetko, a tada se može koristiti i odgovarajuća terapija. Neciklička bol u dojkama obično je unilateralna, a javlja se u dobi od 30 do 50 godina. Najčešće je uzrokovana povećanjem ili upalom ciste ili porastom fibroadenoma. Bol dojke rijetko je vezana uz pojavu raka iako se ta bolest ne može isključiti kao uzrok. Zavirimo li u narodnu medicinu, bol dojki može se ublažiti oblozima od ružina ulja, a preporučljivo je uzimanje magnezija, smanjenje unosa masti, nesteroidnih antireumatika, kontraceptiva i lijekova koji blokiraju hormonalnu aktivnost kao što je tamoxifen. Prije svakog liječenja boli treba isključiti trudnoću, hormonalni disbalans, odnosno konzultirati se s liječnikom. 

 

P: Kako se riješiti pelenskog osipa?

Marijana (Zagreb)


O: Pelenski osip je osip u području koje prekriva pelena. Za vrijeme ljetnih vrućina ili nakon duljeg nemijenjanja pelena nježna dječja koža reagira osipom. Jako je važna higijena, redovito presvlačenje, pranje i brisanje.  Treba izbjegavati vlažne maramice ako je moguće, dovoljno je pranje u običnoj vodi ili kamilici.  Mogu se primijeniti neutralne dječje kreme kao zaštitni sloj na koži da se izbjegne izravan kontakt s mokraćom ili stolicom. 
Kada osip već nastane i ne povlači se, morate pedijatru. Najčešće se radi o gljivičnom osipu koji nastaje na toplim i vlažnim mjestima pa će pedijatar preporučiti adekvatnu terapiju.

>>Vlasnik zbog međe može pokrenuti parnični postupak

 

 

Komentara 1

MB
melisica.bosna
13:23 18.11.2014.

Posle menstruacije osjecam ponekad bol u grudima. Da li je to nesto ozbiljno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije