Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rijetki vodomar

Znanstvenik našao iznimno rijetku pticu, a onda šokirao internet svojim činom

vodomar
Foto: Facebook
10.10.2015.
u 17:04

Desetljećima su znanstvenici pokušali fotografirati nedostižnu i tajanstvenu pticu, a nakon što su to i uspjeli ubili su ju u svrhu novih znanstvenih otkrića

Nedugo nakon što je snimio prvu fotografiju mužjaka izuzetno rijetke vrste ptice američki znanstvenik šokirao je svijet nakon što se ispostavilo da ju je ubio

Mužjak jedne vrste vodomara (mustached kingfisher), koji se inače nalazi jedino na Salomonskim otocima, točnije na otoku naziva Guadalcanal, često se naziva 'ptica duh'jer se rijetko može vidjeti. Ipak u rujnu je svojom pojavom ptica iznenadila američke znanstvenike.

Chris Filardi, direktor Pacifičkog odjela u Nacionalnom muzeju američke povijesti, zajedno sa svojim timom nesretnu pticu pratio prije nego što ju je ubio. Ovaj okrutan čin objasnio time da je to učinio kako bi prikupio uzorak za dodatne studije. 

Svojim činom podijelio je javnost i znanstveno zajednicu. Dok su neki ekolozi njegov postupak smatraju 'nepotrebnim ubojstvom ' i oštro ga kritiziraju, dr. Filardi smatra da ptica pruža vrijedne znanstvene spoznaje. 

-Iako su saznanja i informacije o ovoj vrsti izuzetno rijetke, sama vrsta nije- kaže FilardiDodao je i kako je to ptica koja je slabo poznata i nedostižna za zapadne znanstvenike no da nije rijetka i da joj ne prijeti opasnost od izumiranja. 

S druge strane ekolozi procjenjuju da se na svijetu nalazi između 250 i 1000 jedinki ove vrste čime se ova vrsta svrstava u ugrožene. -Ubijanje u ime očuvanja ili u ime znanosti treba se zaustaviti. To je potpuno pogrešno i postavlja stravičan presedan za buduća istraživanja- poručuju ekolozi.

 

You are looking at the first-ever photos of a male moustached kingfisher!Chris Filardi is director of Pacific Programs...

Posted by American Museum of Natural History on 24. rujan 2015

>>Predstojeći je Vikend promatranja ptica

>>Otkriven odgovor: Evo zašto nikad ne vidimo mladunčad golubova!

Komentara 7

Avatar ivo587
ivo587
17:53 10.10.2015.

tako i njega treba, pa da ispitamo da li imaju mozak takvi ljudi.

CA
Catalonia
17:56 10.10.2015.

kakav !d!0t

DU
Deleted user
17:54 10.10.2015.

Sta drugo bi ameri znali napraviti nego ubijati... sve u svrhu visih ciljeva. Druge nije steta, a o svojoj ranici na koljenu snimaju Hollywoodska sra..a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije