Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najpoznatiji tajni agent

Bond je telefon u autu imao još davne 1964.

James Bond
Foto: Shutterstock
17.11.2015.
u 17:14

Jedna od najspektakularnijih scena novog filma o Jamesu Bondu Spectre potjera je rimskim ulicama Bondova Aston Martina i Jaguara CX-75

Lijepe žene i skupocjeni automobili zaštitni su znak najpoznatijeg svjetskog filmskog špijuna Jamesa Bonda.

A upravo zbog ljepotica kojima je okružen, ali i zbog njegova impozantnog voznog parka, britanskom agentu 007 već više od 50 godina zavide muškarci. Iako u originalnoj noveli Iana Fleminga James Bond vozi Bentley, u najviše se filmova pojavljivao u drugom luksuznom engleskom automobilu – Aston Martinu. Ali, vozio je i neke od kultnih BMW-a, Lotus, Ford Mustang, Land Rover, Lincoln... pa čak i Citroen 2CV, odnosno legendarni spaček.

Jurnjava po Rimu

Dakako, u šoubiznisu već dugo ništa nije slučajno, pa tako ni automobili u kojima se pojavljuje James Bond, baš kao ni pića koja ispija. Možda je u neka romantičarska vremena bilo tako, ali više nije. Bond vozi i pije one marke koje za to plaćaju. Milijune dolara.

Tako u novom filmu Spectre vozi Aston Martin DB10, dvovratni kupe koji se u seriji od samo 10 primjeraka izradio posebno za snimanje filma. Zamišljen je kao moderni nasljednik kultnog Aston Martina DB5, najpoznatijeg Bondova automobila koji je 1964. u filmu Goldfinger vozio prvi originalni Bond Sean Connery. Dakako, supersportski automobil koji pokreće 4,7-litreni V8 motor do 100 km/h stiže za samo 3,2 s.

Ni glavni negativac u novom filmu Spectre nije loše prošao. Dotični Mr. Hinx vozi posebno izrađen prototip Jaguara C-X75 sa 550 KS snažnim V8 motorom iz Range Rovera Sporta. Dakako, u novom je filmu jedna od najimpozantnijih scena baš spektakularna potjera rimskim ulicama Bondova DB10 i Jaguara C-X75.

Ali, novi DB10 teško će dostići kultni status najlegendarnijeg Bondova automobila Aston Martina DB5, koji se pojavljuje u šest filmova, a prvi put u filmu Goldfinger iz 1964. sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi.

Mitraljezi i dimne zavjese

Osim bezvremenskog dizajna, DB5 je prepun zanimljivih gadgeta koji su u ono vrijeme bili prava avangarda poput neprobojnih stakala, skrivenih mitraljeza, pokretnih registarskih tablica, radarskog uređaja za praćenje, pomičnog krova, raspršivača ulja i čavala, uređaja za stvaranje dimne zavjese, pa čak i – telefona. Originalni primjerak DB5 sa snimanja filma prodan je na aukciji 2010. godine za nevjerojatnih 27,8 milijuna kuna.

Drugi najpoznatiji Bondov automobil svakako je Lotus Esprit S1. Osim što u filmu "Špijun koji me volio" iz 1977. na Sardiniji Roger Moore njime poput podmornice uranja u more, opremljen je i raketama zemlja-zrak. Mnogo gadgeta imala je i BMW-ova serija 7 iz filma "Sutra nikad ne umire" iz 1997., a najpoznatiji je daljinsko upravljanje. To je bilo u filmu, a upravo je BMW ove godine u novoj seriji 7 predstavio tu mogućnost u stvarnosti. Ali, Bond se vozio i u običnim automobilima poput Citroenova spačeka sa samo 29 konjskih snaga.

>>Jaguar u stilu tajnog agenta 007

>>James Bond stigao u Hrvatsku!

Komentara 2

IV
Ivanveliki
07:59 18.11.2015.

ma Bond je kralj imao je sigurno i fejsbuk 1964. Chuck Norris je za njega mali od palube

Avatar ivek
ivek
09:33 20.11.2015.

bond je ima sta je zamislia,,, triba nam pokazat taj mobil iz 1964,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije