Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijavljen i za spolno uznemiravanje

Zagrebački studenti prosvjeduju zbog profesora: 'Emocionalno je zlostavljao kolegicu'

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/4
29.10.2023.
u 13:35

No, DORH u međuvremenu protiv njega nije poduzeo niti jednu radnju pa je odlukom dekana na fakultetskom vijeću 29. rujna 2023. vraćen na posao i u nastavu sa studentima. O razlozima zašto je vraćen na radno mjesto te pod kojim uvjetima je vraćen nazad studenti nikad nisu bili obaviješteni, navodi dio nezadovoljnih studenata u pozivu za sutrašnji prosvjed.

"Recite mi što je ovo? Što je ovo? Ja sam škandaliziran, ja ću protestirati probu jer je ovo škandalozno, jer je ovo kako vi mene zaje*avate škandalozno! Pa da ne možeš maknuti ovaj ku*ac dva metra, da nisi maknula ovaj ku*ac dva metra. Je*o ti bog mater...", ovako profesor na Akademiji dramskih umjetnosti komentira generalnu probu predstave koju je studentica pripremila za diplomski ispit.

Snimku nastalu tijekom probe 2017. je prije nekoliko dana objavila emisija Provjereno, a nastavak je mučnog slučaja s ove sastavnice zagrebačkog sveučilišta koje je u fokus javnosti došlo zbog skandala s profesorom Ozrenom Prohićem. Podsjetimo, profesor je 2021. godine suspendiran zbog nedoličnog ponašanja prema studentima. Prijavljen je tada tijekom vala prijava spolnog uznemiravanja na sastavnicama najvećeg hrvatskog sveučilišta.

No, DORH u međuvremenu protiv njega nije poduzeo niti jednu radnju pa je odlukom dekana na fakultetskom vijeću 29. rujna 2023. vraćen na posao i u nastavu sa studentima. O razlozima zašto je vraćen na radno mjesto te pod kojim uvjetima je vraćen nazad studenti nikad nisu bili obaviješteni, navodi dio nezadovoljnih studenata u pozivu za sutrašnji prosvjed.

21.01.2021., Zagreb - Zgrada Akademija dramske umjetnosti. rPhoto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

– Ta je atmosfera vrlo napeta, ta je atmosfera vrlo agresivna, frustrirajuća. Mi u principu jako malo predavanja dobivamo, pogotovo u slučaju Ozrena Prohića. Ja sam s njim imao četiri predavanja i bio mi je mentor tri godine. Kad se pojave na predavanju, dođu ili pijani ili jako pametni s puno sugestija i promjena koje komuniciraju na načine koje ste na snimci čuli – ispričao je kazališni redatelj Rok Pečečnik za Novu TV.

Prosvjed će se održati sutra, u ponedjeljak 30. listopada u 13 sati ispred glavne zgrade ADU na Trg Republike Hrvatske 5. Da imaju podršku i među dijelom profesora govori činjenica da je  cijelo Povjerenstvo za provođenje postupka unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja Akademije dramske umjetnosti  dalo ostavku na svoja mjesta nakon odluke dekana ADU-a o povratku Prohića na akademiju.

U telefonskom razgovoru Prohić je za Provjereno rekao da ne želi ništa komentirati i novinarku Danku Derifaj je uputio na dekanat. Ni dekan Akademije dramskih umjetnosti Davor Švaić o tome nije želi razgovarati, a na pismeni upit odgovorio je da nikakve prijave nisu stigle i da ne želi poslušati snimku.

VIDEO U Zagrebu osvanuo nesvakidašnji prometni znak: Posebno će se svidjeti macama

Komentara 3

PA
pax5
22:29 29.10.2023.

Otkaz!

Avatar Bill Carson
Bill Carson
22:54 30.10.2023.

Emocionalno trpljenje je srž života odrasle osobe. Uz kontrolu bijesa, naravno.

Avatar Make my day
Make my day
22:09 29.10.2023.

Škola za život.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije