Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlične vijesti

Na zagrebačkom fakultetu završila obnova od potresa. Jedna od akademija najavila početak radova

FKIT
Sveučilište u Zagrebu
25.10.2023.
u 11:30

Za vrijeme radova, nastava, znanstveni i stručni rad odvijali su se pretežito u druge dvije zgrade Fakulteta na adresama Trg Marka Marulića 20 i Savska cesta 16 te u zamjenskim uredskim prostorima i predavaonicama u Zagrepčanki

Nemali broj zagrebačkih fakulteta pretrpio je posljedice potresa koji je prije tri godine pogodio metropoli pa brojni studenti i dalje nastavu slušaju u zamjenskim prostorijama i zgradama. Ali dobre vijest stigle su za studente Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije jer njihova je zgrada na Marulićevom trgu skoro pa u potpunosti obnovljena. 

Kako javljaju sa Sveučilišta u Zagrebu, koristio se model cjelovite obnove što podrazumijeva dovođenje zgrade u stanje potpune građevinske uporabljivosti. Za vrijeme radova, nastava, znanstveni i stručni rad odvijali su se pretežito u druge dvije zgrade Fakulteta na adresama Trg Marka Marulića 20 i Savska cesta 16 te u zamjenskim uredskim prostorima i predavaonicama u Zagrepčanki.

Zgrada na Marulićevom trgu građena je od 1927. do 1932. godine prema projektu arhitekta Egona Steinmanna. Od 1991. u najvećoj mjeri ju koristi Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, uz Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Geografski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

>>VEZANI ČLANCI: 

-Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 13 milijuna eura, a podrazumijeva troškove dijela provedenih hitnih sanacija, izrade projektne i tehničke dokumentacije, izvedbenih radova obnove infrastrukture, stručnog nadzora, voditelja projekta, preseljenja i zakupa zamjenskih prostora, nabave oštećene laboratorijske opreme i namještaja, usluge vanjskih stručnjaka za administraciju i izradu dokumentacije te promidžbe i vidljivosti- objašnjavaju u Sveučilištu. Planirani završetak građevinskih radova je 31. listopada, a oni su sufinancirani sredstvima EU. 

A u obnovu bi napokon trebala krenuti i tri objekta zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti odobreno je preko 34 milijuna eura europskih sredstava, priopćila je u ponedjeljak ALU.  ALU je, kako navodi, uspješno povukla europska sredstva za cjelovitu obnovu objekata Akademije, koji su u velikoj mjeri oštećeni u zagrebačkom potresu. 

Dekan ALU Alen Novoselec izjavio je kako je cjelovita obnova objekata Akademije većim dijelom sufinancirana europskim sredstvima te da će ovom prigodom posebnu pozornost usmjeriti na održivost, odnosno na dodatno podizanje razine energetske učinkovitosti. Ovo su, naglasio je, izvrsne vijesti za sve nas, posebice za nadolazeće naraštaje studenata i njihovih profesora, kojima će na raspolaganju biti suvremeno opremljeni prostori i još bolji uvjeti rada.

Među objektima koji će se obnavljati je glavna zgrada na adresi Ilica 85 za koju je odobren iznos od 19.653.753 eura, susjedna zgrada, "Slava Raškaj" na adresi Ilica 83 za koju je odobren iznos od 11.973.495 eura te zgrada na adresi Jabukovac 10 za čiju je obnovu odobreno 2.511.772 eura. Radovi na oba objekta u Ilici već su započeli.

>>VIDEO: Tomašević: Žute vrećice nismo uveli mi, već prijašnja vlast, u njih se bacalo svašta 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije