Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'tko o tome vodi brigu?'

Umirovljenik u Zagrebu sjeo u taksi pa ostao šokiran kad je dobio račun: 'Ovo je pljačka države i penzionera'

Zbog uskla?ivanja s novim zakonom Uberovi voza?i na vozilima moraju imati taksi oznake
Matija Habljak/PIXSELL
27.03.2024.
u 12:52

Oduvijek, kazao je umirovljenik, koristi usluge Zagrebačkog taksija i do sada nije imao problema, no kod posljednjeg posjeta bolnici slučajno je ušao u taksi druge kompanije

Umirovljenik i 100-postotni invalid iz Samobora D. T., kako prenosi Jutarnji listkao i svaki put kad ide u KB Sestre milosrdnice, pripremio je 16 eura za taksi do bolnice i natrag. Naime, svoj automobil parkira u Rudešu na parkingu za invalide, dalje nastavlja taksijem, a cijena je, jer se uvijek vozi Zagrebačkim taksijem, uvijek ista, odnosno oko 16 eura za obje vožnje. No, ovog puta cijena ga je šokirala jer mu je povratna vožnju od 4,74 kilometra naplaćena 27,49 eura.  

– Ja ne znam u kojoj državi mi živimo. Išao sam u Vinogradsku bolnicu doktoru odnijeti jedan bolnički dokument. Pošto nisam iz Zagreba žena i ja dođemo autom do Jablanske ulice u Rudešu jer tamo imamo parking za 100-postotne invalide i do bolnice uzmemo Zagrebački taksi. Dolazim svaka dva ili tri mjeseca pa onda platim osam eura do bolnice i osam natrag koliko košta vožnja – rekao je 85-godišnji umirovljenik za Jutarnji.

VEZANI ČLANCI: 

Oduvijek, dodaje, koristi usluge Zagrebačkog taksija i do sada nije imao problema, no kod posljednjeg posjeta bolnici slučajno je ušao u taksi druge kompanije, RIDES USLUGE M&P j.d.o.o .

– Nakon što sam predao papirologiju ispred bolnice sam uzeo prvi taksi koji je tamo stajao jer nisam mislio da će biti velike razlike u cijeni, ali sam se prevario. Vožnju koju inače plaćam osam eura sada sam platio skoro 28. Sve što sam trebao u bolnici obavio sam u deset minuta i razlika u vremenu vožnje nije bila velika te nije bilo nikakve veće gužve koja bi činila razliku i opravdala ovu cijenu – ispričao je. Dodao je i kako ga je zanimalo tko o tome vodi brigu te nazvao Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, od kuda su mu odgovorili kako s tim nemaju nikakve veze te da pružatelji usluge mogu naplatiti koliko žele. 

VEZANI ČLANCI: 

Od taksista je zatražio račun na kojem je na dnu, kako kaže, pisalo da poslovni subjekt nije u sustavu PDV-a po osnovi Članka 90. Zakona o PDV-u. Kako stoji na stranicama Narodnih novina, piše Jutarnji, članak 90. se odnosi na male porezne obveznike čija zarada prethodne kalendarske godine nije bila veća od 230 tisuća kuna odnosno oko 30 500 eura. Oni su odredbom Porezne uprave oslobođeni od plaćanja PDV na pet godina.

– Ja imam 85 godina i meni je svega već pomalo dosta. Ako naša država dopušta da netko naplaćuje uslugu koliko želi i pritom ne plaća PDV onda mi je jasno zašto je moja penzija samo 370 eura. Na kraju sam mu platio 28 eura i izašao jer ovo je pljačka države i penzionera – završio je umirovljenik.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Ena4444
Ena4444
13:33 27.03.2024.

Zagrebački taxi je 1717 koji ima regulirane cijene i uvijek se možemo žaliti njihovom udruženju. Pripazite kome sjedate jer svi ostali kvazi taxisti kojih ima sve više naplaćuju više.

TM
trade_mark
14:25 27.03.2024.

mojoj mami neki dan od glavnog kolodvora do črnomerca "taksist" htio uzeti 40 eur. dala mu je 10 i rekla da mu je to dost' i nek ju ne dela ludom. ima sreće da iz taške nije izvadila kuhaču i stukla ga.

DU
Deleted user
14:29 27.03.2024.

Mogao bi malo i prošetati. U njegovim godinama sam ja koristio javni prijevoz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije