Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
njemačka bilježi rast cijena

Kakaovac nikad skuplji: Evo za koliko će porasti cijena omiljene slastice

Čokolada
Foto: Thinkstock
1/7
26.03.2024.
u 19:26

“Snažan porast cijene kakaovca vjerojatno će utjecati i na proizvođačke cijene čokolade u Njemačkoj”

Suša i bolesti ozbiljno su naštetile nasadima u zapadnoj Africi, posebice u Gani i Obali Bjelokosti, koje su dva najveća svjetska proizvođača kakaovca, a sve to, naravno, odražava se na manju dostupnost sirovine i više troškove konditorske industrije – koja najavljuje "korekcije" cijena, piše Fenix magazin. 

Uvozna cijena kakaovca u zrnu i granulama u siječnju je bila 73,4 posto viša nego 12 mjeseci ranije, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku. Istodobno je uvoz kakao mase i maslaca poskupio za 49,4 posto. “Snažan porast cijene kakaovca vjerojatno će utjecati i na proizvođačke cijene čokolade u Njemačkoj”, smatraju statističari.

Prosječne proizvođačke cijene čokolade i proizvoda s kakaom u veljači su bile 8,8 posto više nego godinu dana ranije. Dramatičan rast cijena statističari pripisuju nestašicama na svjetskom tržištu zbog slabog prinosa kakaovca, posebice u zapadnoj Africi.

VIDEO: Kako je izgledao Andrej Plenković od 2010. do danas

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homofobic
00:40 27.03.2024.

Zasto nas "zamajavaju" postotcima ali nigdje jednostavnog broja! Kolika je cjena?! Evo ovako 2022 rafinirani kakao maslac je kostao oko 4800 dolara za tonu a sada je po prilici 7200 dolara za tonu. Naravno najfinije cokolade imaju oko 20-24% kakao maslaca u cokoladi znaci iz 7 dolara vrijednosti maslaca mozemo dobiti oko 4kg najfinije cokolade! To sada ne izgleda tako strasno skupo da bi se ljudi radi toga bacali s 20-tog kata nebodera!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije