Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cijene će biti paprene

Problemi uoči Uskrsa: Najtraženija blagdanska namirnica mogla bi drastično poskupjeti

Otvorenje preuređene poslovnice Studenca u Omišu
Milan Sabic/PIXSELL
27.03.2024.
u 11:30

Industrija je u ogromnim problemima nakon loše žetve uzrokovane nestabilnim vremenom.

Kriza opskrbe tržišta kakaa prvi je put u povijesti dovela do toga da je zrno kakaovca premašilo 9000 dolara (8307 eura) po toni. Ovog su mjeseca futuresi (financijski terminski poslovi) porasli oko 50 posto, a od početka ove godine su se više nego udvostručili, piše Dnevno.hr

Industrija je u ogromnim problemima nakon loše žetve uzrokovane nestabilnim vremenom i bolestima usjeva među zapadnoafričkim uzgajivačima, gdje se uzgaja većina svjetskog kakaovca. Prema Capitalu, kako je trenutno skuplji od paindustrijskog metalnog bakra.

VEZANI ČLANCI: 

Naravno, zbog ovog porasta cijene, rastu i cijene čokolade, a kako se bliži Uskrs to možemo vidjeti i na prigodnim namirnicama specifičnim za ovo doba godine. Uskršnja jaja već poskupljuju zbog prošlogodišnjeg skoka cijena, a neki proizvođači smanjuju veličinu čokolade ili nude varijante s drugim sastojcima.

‘Čokolada bi mogla biti još skuplja za Uskrs 2025. ako bolesti kakaovca i loše vrijeme produže deficit usred visokih cijena šećera’, izvijestila je analitičarka Bloomberg Intelligencea Diana Gomes u bilješci u petak.

VEZANI ČLANCI: 

Ali. tu problemi ne staju. Nova pravila Europske unije, usmjerena na zaustavljanje prodaje proizvoda koji uništavaju šume, mogla bi još više otežati opskrbu proizvođača čokolade. Regulator Obale Bjelokosti, najvećeg uzgajivača, očekuje da će se žetva smanjiti ove sezone. Još jedan veliki proizvođač, Gana, uskoro će izgubiti pristup ključnom financiranju jer je zbog krize usjeva kakaovca ostala bez dovoljno zrna da osigura financiranje.

Paprena cijena prvih šparoga - 1 kg - 50 €. Evo koji su uvjeti ako ih želite brati sami:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije