Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"nori" se do utorka

Svi u Samobor! Dobro došli u Fašničku Republiku u kojoj se krafne ne stignu ni ohladiti

storyeditor/2023-02-15/EDO_7399.jpg
Foto: EDIN TUZLAK/TZ SAMOBOR
1/10
16.02.2023.
u 10:56

Princ, Sraka, Fiškal i Sudec na vlasti su u Samoboru do utorka, a grad je pun vještica i čarobnjaka jer se pod geslom "Hokus pokus EUrekus" traži formula za rješenje svakodnevnih briga i problema

Nakon godinu dana iz ormara su izvukli svoje odore, ulaštili gumbe i cipele te počešljali perike, sve kako bi Samobor još jednom proglasili Slobodnom Fašničkom Republikom. Vladavina već dobro znanih likova, Princa Fašnika, Srake, Fiškala i Sudeca, započela je prošlog vikenda, trajat će do utorka, a Samoborce i njihove goste očekuju još brojni koncerti, radionice i obilje zabave.

Imamo i pekmez i Hogwabrek

Trgom Fašničkih velikana i Trgom Srakinih mališana, kako su za vrijeme Republike preimenovali Tomislavov trg i onaj Matice hrvatske, partijaju na tisuće maštovitih likova, brojni superheroji, životinje, vile, vještice i čarobnjaci. A upravo su vještice i čarobnjaci najčešći jer se 197. Samoborski fašnik održava pod parolom "Hokus pokus EUrekus", a osim na ulicama i trgovima, prigodna je atmosfera zavladala i u ugostiteljskim objektima pa je tako, primjerice, krčma Gabreku postala Hogwabrek.

– Temom smo željeli pokriti sve generacije, od klinaca do onih malo starijih, a glavni nam je motiv traženje "formule" za rješenje svakodnevnih briga i problema – istaknula je direktorica samoborske Turističke zajednice Ivana Kokot.

Gotovo deset tisuća krafni samo tijekom vikenda u karnevalsko vrijeme sliste Samoborci i gosti, a kako bi se počastili, prema mnogima, najboljim primjercima u gradu, ispred slastičarnice "U prolazu" čeka se u dugim redovima. Recept, kaže vlasnik Marijan Žganjer, nikada nisu mijenjali, već se drže starinskih tajni njihovih baka i prabaka. Svoje slavne krafne pune samo klasičnim pekmezom od marelice, cijena im je 1,5 euro po komadu, a po izlasku iz pećnice, ističe, ne stignu se ni ohladiti, već se odmah razgrabe.

Foto: EDIN TUZLAK/TZ SAMOBOR

– Osuvremenili smo samo tehniku miješanja, ali sve ostalo, poput valjanja, punjenja i prženja radimo ručno. A tijekom fašničkih vikenda moramo pojačati radne snage jer ih ne stignemo peći koliko ih gosti mogu pojesti – govori Žganjer.

Popularna pokladna slastica u Samoboru se može naći na gotovo svakom koraku jer se prodaju i na ulicama, ali je u fašničku ponudu nije uvrstila poznata kavana Livadić. Ovog su se puta, naime, odlučili na mali zaokret pa pripremaju maritozze, talijanska kremasta peciva koja pune sirom mascarpone, vanilijom i Nutellom.

Foto: EDIN TUZLAK/TZ SAMOBOR

Svi koji se pod maskama svojih omiljenih likova u petak nađu na Trgu fašničkih velikana zabavljat će se uz bend Opća opasnost. Dan poslije ulicama će, nakon povorke dječjih vrtića, protrčati Babaroge brzonoge, a nakon Panorama benda i izbora najboljih pojedinačnih i grupnih maski, na pozornicu će se popeti Miroslav Škoro. U nedjelju je Srakotrk, dječja orijentacijska utrka koja starta u 11 sati. Usto će se na Trgu Srakinih mališana u nedjelju od 11 do 15 sati u organizaciji zagrebačkog Zoološkog vrta izrađivati životinjske maske, a u 17 sati na Trgu fašničkih velikana zapjevat će Zvonko Bogdan.

Foto: ŠIME MODRIć/TZ SAMOBOR

Zaštitni je znak fašnika i Princeza Sraka, a za ulogu koju tumači već više od dva desetljeća, kaže Đurđica Pleše Vujica, priprema se gotovo cijele godine, kružeći oko Gradskog poglavarstva i osluškujući tračeve. Skuplja tako materijale kako bi u pokladno vrijeme na satiričan način nametnula aktualne probleme, a za vrijeme Republike glavna joj je zadaća paziti na Princa.

– Po cijele dane nori po gradu i poteplje se po birtijama, a ja ga moram odvlačiti jer mora poživjeti do lomače – objašnjava.

Lomača, vatromet, koncert

Sudbinu nestašnoga Princa, kojeg je tradicionalno utjelovio Darko Kupres, u utorak će zapečatiti Sudec, odnosno Zlatko Vrbančić, a da ponovno ne završi na lomači, bezuspješno će ga pokušati obraniti Mislav Maroević u ulozi Fiškala. Spektakularnim vatrometom i uz hitove Dražena Zečića i službeno će završiti manifestacija, no prije toga, u 19 sati, samoborskim će ulicama koračati fašnička povorka, a Princ, Sudec, Fiškal i Sraka podijelit će nagrade. Srakino gnezdo dobit će najbolje uređen ugostiteljski objekt, fašničke galge dodijelit će se pojedincu za poseban doprinos fašniku, a nagrade će osvojiti i tri najmaštovitija mjesna odbora, koji će pak svoja alegorijska kola provozati u nedjelju od 15 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije