Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Holding

S 10 posto manjim plaćama u direkciji, ušteda 2 milijuna kn

Holding zgrada
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
22.01.2015.
u 12:00

Ukinut će se i neka radna mjesta pomoćnika uprave

Uprava Zagrebačkog holdinga na jučerašnjem je sastanku odlučila o smanjenju plaća zaposlenih u direkciji za 10 posto.A donošenjem novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji koji potpisuje Daniela Franić, privremena upraviteljica Holdinga, uštedjet će se godišnje i do dva milijuna kuna.

Tako će se zaposlenima na funkcijama koordinatora, savjetnika, voditelja raznih projekata, ukupno 72 radnika, koeficijenti prema kojima se obračunava plaća u gradskoj tvrtki umanjiti.Novim pravilnikom smanjit će se plaće ljudima i u samom vrhu tvrtke. Naime, predloženo je da se umjesto dosadašnjeg obračuna prema kojem su se koeficijenti računali od šest do 11,20, propišu koeficijenti za najnižu plaću 5,4, a najvišu osam.

Tako će se rukovoditeljima odjela koeficijent umanjiti za 0,5 posto, dok će direktori sektora imati koeficijent 8 umjesto 9. No smanjenje koeficijenata za obračun plaća u upravi, koje su iznadprosječne za hrvatske standarde, kažu u sindikatu, premala je ušteda.

– Ovo je minimalna ušteda jer zaposleni u direkciji, naročito na nekim najvišim mjestima, imaju nerealno visoke plaće u odnosu na ostale radnike Holdinga i ti koeficijenti koje oni sada propisuju još su nerealni – smatra Darko Kleinberger, koordinator Koalicije sindikata Holdinga.

Ipak, nešto bi se moglo uštedjeti na ukidanju radnih mjesta koja su očito nepotrebna. Novim pravilnikom uprave predloženo je ukidanje radnog mjesta pomoćnika direktora sektora, te pomoćnika predsjednika uprave i pomoćnika člana uprave.

– Zbog postizanja veće učinkovitosti u poslovanju, kao i zbog razloga smanjenja troškova plaća za radnike zaposlene na radnim mjestima gdje se ukidanje predlaže, predlaže se ustrojavanje jedinstvenog radnog mjesta pomoćnika predsjednika i člana uprave – piše u pravilniku.

Taj pomoćnik bi, naime, obavljao poslove kako po nalozima predsjednika, tako i svih članova uprave poslodavca, s predloženim koeficijentom složenosti poslova sedam. Znači li to, pak, smanjenje broja zaposlenih, pravilnikom nije definirano.

– To je još jedan problem. Mi nismo za to da se ljudi otpuštaju, ali postoje brojna radna mjesta u tvrtki za koja ne postoji stvarni opis poslova, poput koordinatora, voditelja projekata i slično – smatra Kleinberger. No, smanjenje plaća neće stati u direkciji. Uprava Holdinga zatražila je od svih voditelja podružnica da u roku od osam dana donesu plan smanjenja plaća.

>>Zašto svi ministri ne provjere diplome svojih zaposlenika

Ključne riječi

Komentara 1

HB
hbhr
14:41 22.01.2015.

ne morate im ništa smanjivati, samo ih platite po učinku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije