Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON DOMAĆIH SUDOVA

Roditelji odgojitelji idu u borbu protiv odluke zagrebačke uprave: 'Pravdu ćemo tražiti u Strasbourgu'

Sud potvrdio zakonitost ukidanja mjere roditelj odgojitelj, pred sud stigla Željka Markić
Sanjin Strukic/PIXSELL
28.03.2024.
u 09:00

Na novi su se potez odlučili, kažu u udruzi, nakon što su iscrpljene pravne mogućnosti na nacionalnim instancama

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) prošlog je tjedna podnijela zahtjev Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP) vezano uz izmjene i dopune odluke Grada o novčanoj pomoći kojima je propisano njezino smanjenje te prijevremeni prestanak tog prava. Podsjetimo, Grad krajem 2021. donio Odluku o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja koja uređuje  smanjenje te prijevremeni prestanak prava na novčanu pomoć. U postupku ocjene njezine zakonitosti u ljeto 2022. Visoki upravni sud je tu Odluku ukinuo.

Ipak, iz HURO sada reagiraju na odredbu koja je donesena na zasjedanju Gradske skupštine u jesen 2022. Udruga je po njezinu usvajanju apelirala na Visoki upravni sud koji je odbio obavijest za ocjenom zakonitosti, kao i na Ustavni sud koji je krajem prošle godine odbacio njihovu tužbu.

– Stoga smo, nakon što su iscrpljena sva domaća pravna sredstva, odnosno dokazivanje povreda prava na nacionalnim sudovima, podnijeli zahtjev ESLJP-u. Podsjećamo i na obećanja gradske vlasti Visokom upravnom sudu o sigurnim mjestima u vrtićima kao glavnoj kompenzaciji, što se pokazalo kao prijevara, jer mjesta za svu djecu nije bilo niti će biti još nekoliko godina – poručuju iz HURO-a. 

VEZANI ČLANCI: 

Dodaju i kako su od prvog dana stali u obranu prava korisnika mjere s ciljem dokazivanja nepravde i ukazivanja na to kako ne dopuštaju da se pogrešne odluke političara lome preko leđa građana, u ovom slučaju svih onih koji su iskoristili ponuđeno pravo i prema tome donosili osobne i obiteljske odluke.

VIDEO: Promet i crne točke u gradu Zagrebu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije